Friday , 29 March 2024

Αμερικανός γερουσιαστής: «Προτεραιότητα να χτίζουμε σχέσεις με την Ελλάδα, άπιστος σύμμαχος η Τουρκία»

Σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα ότι θα επιβάλλονται κυρώσεις στις περιπτώσεις όπου παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, έστειλε ο Αμερικανός γερουσιαστής, Κρίς Βαν Χόλλεν, κατά τη διάρκεια τοποθέτησης του στις εργασίες του  6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής τόνισε ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα επανήλθαν στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ», γεγονός που όπως υπογράμμισε επιβεβαιώνεται και από την αναγνώριση  της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Ως μέλος της επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας για κονδύλια σε ξένες επιχειρήσεις σημείωσε ότι η επιτροπή έχει αποφασίσει να αυξήσει τα κονδύλια για προγράμματα στρατιωτικής εκπαίδευσης σε Ελλάδα και Κύπρο.

«Η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος μας στο ΝΑΤΟ και αποτελεί για εμάς προτεραιότητα να χτίζουμε σχέσεις με την Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Χόλλεν.
Σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα και την επίλυση του Κυπριακού, ο Αμερικανός γερουσιαστής χαρακτήρισε την Τουρκία, «άπιστο σύμμαχο» καθώς όπως σημείωσε, έχει υπονομεύσει με πολλούς τρόπους τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ.

«Οι Τούρκοι αγνοούν και τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα στο θέμα της Κύπρου. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι οποιαδήποτε αναγνώριση ενός ξεχωριστού κράτους στα βόρεια του νησιού αποτελεί παραβίαση βασικών αξιών του κράτους δικαίου. Εμείς (ως Γερουσιαστές) ενθαρρύνουμε την κυβέρνηση Μπάϊντεν να ασχοληθεί με το Κυπριακό», επισήμανε ο κ. Χόλλεν και τόνισε πως είναι «για εμάς σημαντικό να καταλάβει η Τουρκία ότι κάθε παραβίαση και κακή της συμπεριφορά θα συνοδεύεται από κυρώσεις».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *