Saturday , 20 April 2024

Αμιγείς και μικτοί χώροι στην ψυχαγωγία-εστίαση από τις 15 Ιουλίου – Πληρότητα έως 85% σε χώρους διασκέδασης για τους εμβολιασμένους

Την καθιέρωση μίας διαβαθμισμένης κάλυψης σε χώρους μη ουσιωδών υπηρεσιών ψυχαγωγικού χαρακτήρα, προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, παρουσιάζοντας μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, το πλαίσιο για τη λειτουργία υπηρεσιών ψυχαγωγίας για εμβολιασμένους και μη. Αυτό, όπως διευκρίνισε, σημαίνει ότι θα έχουμε κλειστούς χώρους, όπως τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα, αλλά και ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός, όπως είναι τα γήπεδα και τα μεγάλα κέντρα διασκέδασης, όπου πλέον θα υπάρχει διαβάθμιση και θα μπορούν να είναι  είτε αμιγείς εμβολιασμών είτε μεικτοί χώροι.

Στους αμιγείς χώρους θα μπορούν να βρίσκονται οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο. Εμβολιασμένοι νοούνται όσοι έχουν κλείσει τον εμβολιαστικό κύκλο και έχουν παρέλθει 14 ημέρες από την τελευταία δόση ή την μοναδική δόση.about:blank

Στους μεικτούς χώρους θα επιτρέπονται εκτός από τις δύο προηγούμενες κατηγορίες και όσοι έχουν κάνει rapid test ή test PCR και άρα υπάρχει η προβλεπόμενη προστασία.

Κάθε επιχείρηση από αυτές που αναφέρθηκαν θα δηλώνει αν η εκμετάλλευση θα είναι αμιγής ή μεικτή. 

«Ουσιαστικά εναπόκειται στον ίδιο τον επιχειρηματία να επιλέξει εάν στην επιχείρησή του θα δέχεται εμβολιασμένους και νοσήσαντες ή αν θα δέχεται και τον λοιπό πληθυσμό μετά από διενέργεια τεστ», είπε ο κ. Γεραπετρίτης προσθέτοντας πως η δήλωση των επιχειρηματιών θα γίνεται σε μία κεντρική πλατφόρμα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και θα υφίσταται ειδική σήμανση στους εισόδους των χώρων εκμετάλλευσης. 

Η διαβάθμιση είναι:

  • για τους αμιγείς χώρους από 75 έως 85% της συνολικης χωρητικοτητας
  • για τους μεικτούς χώρους από 25 έως 75% της συνολικης χωρητικοτητας

Κατά περίπτωση, στους αμιγείς χώρους δεν θα υπάρχει η υποχρέωση να φορούν οι θεατές-πελάτες μάσκες, σημείωσε ο υπουργός τονίζοντας πως είναι «προφανές πως στους μικτούς χώρους θα πρέπει να υπάρχει αυτή η υποχρέωση».  

Έλεγχοι-Κυρώσεις

Όπως ανακοινώθηκε, επίσης, θα προβλεφθούν συγκεκριμένες κυρώσεις για την παραβίαση των όρων και έλεγχοι οι οποίοι θα διεξάγονται από την Πολιτεία. Οι έλεγχοι θα αφορούν:

  •  για τους αμιγείς χώρους την τήρηση των όρων, να προσέρχονται δηλαδή όλοι οι πελάτες με το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή με το πιστοποιητικό νόσησης
  • για τους μεικτούς χώρους ότι υπάρχουν τα προβλεπόμενα από το νόμο, δηλαδή το αρνητικό τεστ

Ο έλεγχος θα γίνεται από μία κεντρική ψηφιακή πλατφόρμα, από μία εφαρμογή ψηφιακή η οποία θα επιβεβαιώνει και τη γνησιότητα του πιστοποιητικού το οποίο θα δηλώνεται.

Όλοι οι κλειστοί μεγάλοι χώροι συνάθροισης που θα ανοίξουν, όπως είναι τα γήπεδα, θα ανοίξουν από τις 15 Ιουλίου ενώ οι κλειστοί κινηματογράφοι και τα κλειστά θέατρα θα ανοίξουν από την 1η Ιουλίου και από τις 15 Ιουλίου θα μπορούν να επιλέξουν να αυξήσουν την χωρητικότητά τους και να γίνουν αμιγείς χώροι. 

“Υπάρχει μια μεγάλη ανάγκη να χτίσουμε το τείχος ανοσίας και να ανακτίσουμε τις ελευθερίες μας”, κατέληξε ο υπουργός Επικρατείας.

«Είναι στο δικό μας χέρι να συμμετάσχουμε σε μια πανεθνική προσπάθεια πειθούς για όσους είναι διστακτικοί να εμβολιαστούν και να φτάσουμε μέσα στο καλοκαίρι στον αριθμό που απαιτείται για να αποφύγουμε νέο κύμα πανδημίας. Άρα αν τα όρια που τίθενται στους χώρους συνάθροισης φαίνονται χαμηλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος πλην της πειθούς», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *