Μέτρα στήριξης παρόμοια με αυτά που ανακοινώθηκαν χθες για τον κλάδο της εστίασης ζητούν με κοινή επιστολή προς τους Υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη, οι Σύνδεσμοι ένδυσης και υπόδησης ΣΕΠΕΕ, ΣΚΕΕ και ΕΛΣΕΒΒΥΕ, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι οι συγκεκριμένοι κλάδοι είχαν πολύ μεγάλες απώλειες κατά τη διάρκεια των lockdown και δικαιούνται παρόμοια μέτρα στήριξης.
Επιδοκιμάζοντας καταρχάς τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για την εστίαση, οι τρεις Σύνδεσμοι τονίζουν ότι η εστίαση είναι ένας κλάδος που έχει πληγεί αντίστοιχα με την ένδυση – υπόδηση – κλωστοϋφαντουργία, οι οποίες όμως έχουν δεχτεί ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα από την εστίαση: “Όπως έχουμε επισημάνει σε προηγούμενες επιστολές μας οι κλάδοι ένδυσης-υπόδησης-κλωστοϋφαντουργίας με 5.000 παραγωγικές και 30.000 εμπορικές επιχειρήσεις και συνολικά 100.000 απασχολούμενους, έχουν στην πραγματικότητα μεγαλύτερες απώλειες από τον κλάδο της εστίασης και δικαιούνται παρόμοια μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση. Η παρατεταμένη περίοδος υποχρεωτικού κλεισίματος των καταστημάτων λιανικής στην Ελλάδα το 2020 (4 μήνες) και το 2021 (2 ½ μήνες), καθώς επίσης σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές έχει οδηγήσει σε δραματική μείωση των πωλήσεων των συγκεκριμένων κλάδων”, αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που επικαλούνται οι τρεις Σύνδεσμοι η πτώση των λιανικών πωλήσεων στην ένδυση το 2020 (12 μήνες) ανήλθε σε 36,6% και στην υπόδηση σε 34,9%. Αντίστοιχα τον Ιανουάριο του 2021 με μισό μήνα κλειστό η πτώση στην ένδυση ήταν 32,5% και στην υπόδηση 34,6%. Τους μήνες Φεβρουαρίου και Μαρτίου με κλειστά τα καταστήματα λιανικής στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, η πτώση εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 60% και 70%.
“Επιπρόσθετα οι επιχειρήσεις των κλάδων μας (παραγωγικές και εμπορικές) πέρα από την μεγάλη μείωση των πωλήσεων, έχουν να αντιμετωπίσουν την ζημία από τα αδιάθετα εμπορεύματα δύο συνεχόμενων σεζόν (ενός έτους), τα οποία απαξιώνονται, ενώ χρειάζονται επιπλέον νέα κεφάλαια κίνησης για την παραγωγή νέων. Υπό τις συνθήκες αυτές και εν όψει του σταδιακού ανοίγματος της λιανικής στις 5 Απριλίου, ζητάμε όπως λάβετε και για τους κλάδους ένδυσης – υπόδησης – κλωστοϋφαντουργίας, αντίστοιχα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν για τις επιχειρήσεις εστίασης, προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν και να διατηρήσουν το μέγιστο δυνατό του προσωπικού τους”, καταλήγει η επιστολή των τριών Συνδέσμων.