Friday , 26 April 2024

“Ανέφικτο το σχέδιο λειτουργίας του λιανεμπορίου μόνο για εμβολιασμένους” λένε οι έμποροι της Θεσσαλονίκης

Μετά την ψυχαγωγία και την εστίαση, μόνο για εμβολιασμένους φαίνεται πως θα λειτουργεί προσεχώς και το λιανεμπόριο. Το μοντέλο που ισχύει σε ψυχαγωγία και εστίαση εξετάζεται να επεκταθεί από τις αρχές φθινοπώρου και στο λιανεμπόριο, δηλαδή να ανοίγουν οι πόρτες των καταστημάτων λιανικού εμπορίου αποκλειστικά για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους κατά του κορωνοϊού.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνης Γεωργιάδης μιλώντας σήμερα στο ΣΚΑΪ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μην επιτρέπεται στους ανεμβολίαστους να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους πχ. καταστήματα λιανεμπορίου αν η πανδημία επιδεινωθεί προς το φθινόπωρο. Επίσης, το Υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να επανέλθει το μέτρο του click away για τους ανεμβολίαστους πολίτες. Αντίθετα, κανέναν περιορισμό δεν θα έχουν όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Οι έμποροι εκφράζουν τις ενστάσεις τους αναφορικά με τα σχέδια του Υπουργείου καθώς ένας στους δύο καταναλωτές είναι ανεμβολίαστος. Δεν συμφωνούν με το σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης καθώς, όπως σημειώνουν, δεν θέλουν να φτάσουν στο σημείο να τσακώνονται με τους πελάτες τους, ενώ ορισμένοι επισημαίνουν πως αυτά τα μέτρα θα οδηγήσουν στην πτώση του τζίρου των καταστημάτων.

Το ποσοστό ανεμβολίαστων σήμερα βρίσκεται λίγο κάτω από το 50%. Αυτό σύμφωνα με τους εμπόρους σημαίνει πως ένας στους δύο πελάτες τους δεν θα μπορεί να εισέρχεται στο κατάστημα, θα δυσκολεύεται να ψωνίσει και επομένως δεν θα προχωρά σε αγορές, όπως συνέβη την περίοδο του λοκντάουν.

“Τα μέτρα που θα λάβει η Πολιτεία πρέπει να προστατεύουν την δημόσια υγεία αλλά και τη λειτουργία της αγοράς. Θεωρούμε λοιπόν ανέφικτο το σχέδιο του αρμόδιου Υπουργείου” είπε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Ιωάννου μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος αναρωτήθηκε “πώς θα εξυπηρετούμε τους ανεμβολίαστους; Τι θα γίνει με τους υπαλλήλους μας εμβολιασμένους ή ανεμβολίαστους; Είναι δυνατόν αυτό το σενάριο να υλοποιηθεί σε μικρομεσαίου τύπου επιχειρήσεις; Ενδεχομένως να είναι εφικτό σε πολυκαταστήματα. Πρακτικά όμως είναι αδύνατον να γίνει στα δικά μας καταστήματα” τόνισε ο κ. Ιωάννου.

Σημειώνεται πάντως ότι τα μέτρα στο λιανεμπόριο για τους ανεμβολίαστους βρίσκονται υπό διαμόρφωση με την εικόνα της πανδημίας να παίζει καθοριστικό ρόλο για το πότε και εάν θα εφαρμοστούν. Η ηγεσία του υπουργείου Aνάπτυξης έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι όποια περιοριστικά μέτρα ληφθούν στο εξής θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *