Tuesday , 16 April 2024

Αναβιώνει απόψε στην Αρναία το έθιμο του Κλήδονα και το άναμμα των φωτιών του Αϊ-Γιάννη του Προδρόμου

Ο Σύλλογος Γυναικών Αρναίας Χαλκιδικής αναβιώνει και φέτος το έθιμο του “Κλήδονα” και το άναμμα των φωτιών του Αϊ-Γιάννη, απόψε, Κυριακή 23 Ιουνίου, στις 7.00 το απόγευμα.

Σύμφωνα με το έθιμο, νεαρές ανύπαντρες κοπέλες πρέπει να μεταφέρουν το “αμίλητο νερό” από τρεις βρύσες του χωριού, χωρίς να μιλήσουν καθόλου στη διαδρομή, παρόλα τα πειράγματα που θα δέχονται, ενώ θα ακολυθήσουν οι καθιερωμένες φωτιές του Αϊ-Γιάννη του Προδρόμου, από τα παλαιότερα και πλέον αγαπητά έθιμα του ελληνικού καλοκαιριού σε όλη τη χώρα.

Το έθιμο του Κλήδονα αναβίωσε επίσης χθες (Σάββατο) στο Λιβάθι του Δήμου Θέρμης, όπως και στο χωριό Χριστός Σερρών  από τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο Χριστού, ενώ πανηγυρικά εορτάζεται επίσης ο Κλήδονα ςκαι οι φωτιές του Αι-Γιάννη στην Αγιάσο της Λέσβου, στην Πάρο, στο Αιτωλικό Μεσολογγίου, σε περιοχές της Κρήτης κ.α.

Το έθιμο πραγματοποιείται στις 23 και 24 Ιουνίου, που συμπίπτει με το θερινό ηλιοστάσιο.

Η λέξη Κλήδονας είναι αρχαία (ομηρική, Κλήηδών – Κληδών που σημαίνει φήμη, αγγελία, άκουσμα οιωνισμού, μαντική ρήση, ευτυχές μήνυμα). Σύμφωνα με τις παραδόσεις, ο λαός πιστεύει ότι ο Αϊ Γιάννης φέρνει τύχη γι’ αυτό και λέγεται ριζικάρης αλλά και φανιστής γιατί φανερώνει την τύχη.

Η διήμερη γιορτή, παραδοσιακά, περιελάμβανε τρεις φάσεις: την προετοιμασία, όπου παραμονή του Αϊ Γιάννη, γινόταν το άναμμα της φωτιάς και το πέρασμα πάνω από αυτήν καθώς και η μεταφορά του αμίλητου νερού, την έκθεση στα άστρα, και το άνοιγμα του Κλήδονα, ανήμερα της εορτής, με τα ριζικά και στη συνέχεια η γιορτή έκλεινε με διασκέδαση για τους συμμετέχοντες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *