Thursday , 18 April 2024

Αναδρομικές συντάξεις χηρείας 175 εκατ.ευρώ διεκδικούν τρεις οργανώσεις συνταξιούχων-Κατέθεσαν μήνυση κατά του Υπ.Εργασίας και του διοικητή του ΕΦΚΑ

Την επιστροφή 175 εκατ.ευρώ στους δικαιούχους συντάξεων χηρείας για το διάστημα από 13/5/2016 έως 31/12/2018 διεκδικούν τρεις οργανώσεις συνταξιούχων με μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών κατά του Υφυπουργού  Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αναστάσιου Πετρόπουλου, της  Γενικής  Γραμματέως  Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας  Στυλιανής Βρακά, του Διοικητή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), Λάμπρου Σέμπου και κατά παντός υπευθύνου.

Οι  εν λόγω τρεις Ενώσεις είναι η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΕΥΔΑΠ και το «Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων – ΕΝ.ΔΙ.ΣΥ» και διεκδικούν την επιστροφή των χρημάτων από τον μη σύννομο -όπως υποστηρίζουν- επαναϋπολογισμό των συντάξεων χηρείας τα προηγούμενα χρόνια.

Αναλυτικότερα, υποστηρίζουν ότι ενώ ο νόμος 4387/16 ορίζει ότι ο επαναϋπολογισμός των κύριων συντάξεων θα ισχύσει από 1/1/2019, οι συντάξεις χηρείας που έχουν μεταβιβαστεί στον επιζώντα σύζυγο έχουν ήδη επαναϋπολογιστεί παράνομα και έχουν περικοπεί  από τις 13/5/2016 (ημερομηνία εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου).  Σύμφωνα με το  ΕΝΔΙΣΥ  οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί είναι λάθος. και αυτό γιατί δεν υπολογίζουν το 50% στο αρχικό ποσό σύνταξης του θανόντα, αλλά στο ποσό που προκύπτει μετά τον επανυπολογισμό του ν. 4387/16.

Το θέμα αφορά περίπου 80.000 συντάξεις χηρείας και το ποσό που διεκδικείται προς επιστροφή αγγίζει τα 175 εκατ. ευρώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *