Monday , 22 April 2024

Αναστολή εξαγωγών των φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη στα ελληνικά φαρμακεία ζητά ο ΦΣΘ

Σήμα κινδύνου για τις σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων που συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους Έλληνες πολίτες εκπέμπει η διοίκηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και έθεσε το θέμα και στον πρωθυπουργό, στην πρόσφατη σύσκεψη του κ.Μητσοτάκη πρωθυπουργού με τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς της πόλης, την περασμένη Παρασκευή.

Αναλυτικότερα, στη σύσκεψη ο πρόεδρος του ΦΣΘ, Διονύσιος Ευγενίδης (βλ. φωτό), επέδωσε στον πρωθυπουργό υπόμνημα με τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος του φαρμάκου και λύσεις για την αντιμετώπισή τους και τον ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, για τις σοβαρές ελλείψεις των φαρμάκων που συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους ασθενείς προτείνοντας την αναστολή  για μεγάλο χρονικό διάστημα των εξαγωγών όσων φαρμάκων εμπίπτουν σ’ αυτήν την κατηγορία, αλλά και για την ανάγκη υπογραφής συμφωνίας για τη διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) και από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Επί τάπητος τέθηκαν και τα ζητήματα του ιδιοκτησιακού, του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων, των παλαιών οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς της Θεσσαλονίκης, η χρηματοδότηση του τομέα φαρμάκου και η σταδιακή μείωση του ΕΦΚΑ.

Πιο συγκεκριμένα, τα θέματα που τέθηκαν στον Πρωθυπουργό από τη διοίκηση του ΦΣΘ είναι τα εξής:

1) ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ – ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ

Βρισκόμαστε σε αναμονή της υλοποίησης της υπόσχεσης για θέσπιση κινήτρων (χωρίς δημοσιονομικό κόστος) για συστεγάσεις φαρμακείων με στόχο τη θωράκιση των αδύναμων φαρμακείων και την μετατροπή όλων των υφιστάμενων σημείων σε μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Το σύγχρονο φαρμακείο θα μπορεί να συμμετέχει στον Εθνικό σχεδιασμό Υγείας προσφέροντας υπηρεσίες όπως ο αντιγριπικός και ο αντιτετανικός εμβολιασμός ενηλίκων που έχουν νομοθετηθεί και αναμένουμε την έκδοση της σχετικής Υ.Α..

Αυτές και άλλες υπηρεσίες υγείας όπως μέτρηση πίεσης, σακχάρου κ.α. βοηθούν στην αποκάλυψη πασχόντων και όχι στην θεραπευτική τους αντιμετώπιση, μέσα από εντελώς διακριτούς ρόλους με τους υπόλοιπους υγειονομικούς.

Εκπονούμε προγράμματα παρακολούθησης της φαρμακευτικής αγωγής, συμμόρφωσης, συμβουλής, φροντίδας κλπ που αποτελούν τα σύγχρονα εργαλεία πρόληψης στον τομέα της υγείας.

Έχει αποδειχθεί ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας θα έχει πολλαπλά οικονομικά οφέλη αν θεσμοθετηθούν οι υπηρεσίες στα φαρμακεία, παράλληλα με την αποσυμφόρηση των δομών υγείας από απλά περιστατικά. Συγχρόνως θα προστατευθεί περισσότερο η Δημόσια Υγεία μέσω της πρόληψης ασθενειών, της παρακολούθησης στην συμμόρφωση της φαρμακευτικής αγωγής τους, στην συμβουλή, την φροντίδα κλπ.

Πιστεύουμε ακράδαντα και υλοποιούμε με συνέπεια ευρύ εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα μέλη μας αλλά και τους συμπολίτες μας έτσι ώστε να υπάρχουν δια βίου καταρτισμένοι φαρμακοποιοί στην υπηρεσία του (ευαισθητοποιημένου) κοινού. Όλα αυτά αποτελούν δομικά στοιχεία ενός σύγχρονου φαρμακείου, που για να αποδώσουν, προϋποθέτουν την ύπαρξη ενός στιβαρού νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας.

Με το υπ’ αριθμόν 64/2018 Προεδρικό Διάταγμα «Ρυθμίσεις επαγγέλματος φαρμακοποιού – Ίδρυση φαρμακείου» παρέχεται η δυνατότητα σε έναν ιδιώτη μη φαρμακοποιό να ιδρύσει μέχρι και 10 φαρμακεία. 

Ο Φ.Σ.Θ. έχει ασκήσει αίτηση ακυρώσεως και αίτηση αναστολής όπου θα κριθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ, η αντισυνταγματικότητα του Π.Δ. και η μη συμβατότητα του με το Ενωσιακό κεκτημένο.

Ο Φ.Σ.Θ. συντάσσεται με την πρόταση του Π.Φ.Σ. για την υιοθέτηση από την Ελλάδα του Γερμανικού μοντέλου σύμφωνα με το οποίο ένας, αποκλειστικά φαρμακοποιός, μπορεί να έχει στην ιδιοκτησία ένα κύριο φαρμακείο και έως τρία (3) υποκαταστήματα. Επίσης προτείνει ο φαρμακοποιός να κατέχει τουλάχιστον το 51% του εταιρικού κεφαλαίου και τη διαχείριση της εταιρείας.

2) ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΦΑΡΜΑΚΟΥ

Η Δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στα χρόνια των μνημονίων συνδέθηκε με ποσοστό του ΑΕΠ. Αυτό είχε δραματική επίπτωση στην ποιότητα των παροχών γιατί αφενός το ποσοστό (1,1%) είναι πολύ μικρό, αφετέρου το ΑΕΠ κατακρημνίστηκε. Είναι η κατάλληλη στιγμή για να αλλάξει το ποσοστό ή να αποσυνδεθεί από το ΑΕΠ προς όφελος των ασθενών.

3) ΩΡΑΡΙΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ

Το ωράριο των φαρμακείων συνδέεται άμεσα με την υποχρέωση της πολιτείας για την ύπαρξη εφημερευόντων φαρμακείων όλο το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο. Η υποχρέωση των φαρμακείων για εφημερία αρχίζει μετά τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας. Συνεπώς χρειαζόμαστε ένα σαφές και καθορισμένο χρονικό πλαίσιο λειτουργίας των φαρμακείων, μετά την λήξη του οποίου θα συνεχίζουν τα εφημερεύοντα.

Ο ισχύων νόμος προσπαθεί να συνδυάσει υποχρεωτικές εφημερίες και ελεύθερο ωράριο με αποτέλεσμα να απαξιώνονται οι εφημερίες και να επικρατεί χαώδης κατάσταση.

Προτείνουμε προσωρινή επιστροφή στο ωράριο 5 ημερών και 40 ωρών και έναρξη διαλόγου για θέσπιση νέου σύγχρονου ωραρίου, προσαρμοσμένου στις ανάγκες της κοινωνίας και των φαρμακείων.

4) ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Οι ελλείψεις των φαρμάκων είναι ένα παλιό και χιλιοειπωμένο πρόβλημα που ταλαιπωρεί ασθενείς και φαρμακοποιούς. Αφορά φάρμακα πολυεθνικών εταιρειών και οφείλονται στις πολύ χαμηλές τιμές που έχουν τα φάρμακα αυτά στην χώρα μας. Οι πολύ χαμηλές τιμές τα καθιστούν αφενός ασύμφορα για ευρεία κυκλοφορία στην χώρα μας, αφετέρου ελκυστικά για εξαγωγές σε χώρες της Ε.Ε. από μεσάζοντες που πετυχαίνουν εύκολα υπερκέρδη λόγω του ότι εκεί έχουν πολύ ψηλότερες τιμές.

Προτείνουμε την αναστολή των εξαγωγών όσων φαρμάκων εμπίπτουν σ’ αυτήν την κατηγορία, για μεγάλο χρονικό διάστημα έτσι ώστε να διατεθούν όλα για τις εγχώριες ανάγκες και να επαναποκτήσει το κύρος της η χώρα μας στις παρασκευάστριες εταιρείες που βλέπουν τα φάρμακά τους που προορίζονται για τους Έλληνες ασθενείς να κυκλοφορούν σε άλλες χώρες.

5) ΠΑΛΑΙΑ ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΑ ΣΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ

Υπάρχουν από το 2012 σε εκκρεμότητα χρηματικές οφειλές προς τους φαρμακοποιούς της Θεσσαλονίκης, ύψους περίπου 500.000 ευρώ από συνταγές που εκτελέστηκαν σε ασφαλισμένους ταμείων, που αργότερα ενσωματώθηκαν στον ΕΟΠΥΥ.

Η καθυστέρηση οφείλεται σε καθαρά γραφειοκρατικούς λόγους και σας καλούμε για την άμεση παρέμβασή σας για την εξόφληση των συνταγών αυτών!

6) ΦΑΡΜΑΚΑ ΥΨΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ

Βρισκόμαστε σε αναμονή συμφωνίας για τη διάθεση συγκεκριμένων τέτοιων σκευασμάτων αρχικά, με προοπτική επέκτασης του μέτρου και σε άλλες κατηγορίες. Το πιλοτικό πρόγραμμα πρέπει να αρχίσει το συντομότερο ώστε να εκτιμηθούν προβλήματα και να υπάρξουν προτάσεις.

7) ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΓΙΑ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΦΚΑ

Περιμένουμε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της μείωσης.

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων αλλά και την επίλυση προβλημάτων που ανακύπτουν, ο ΦΣΘ είναι πάντα στη διάθεση του Υπουργείου και της Κυβέρνησης προκειμένου μέσα από συνεργασία να καταλήξουμε στο βέλτιστο αποτέλεσμα, τόσο για το μέλλον των φαρμακείων όσο και για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *