Friday , 26 April 2024

Αναστολή λειτουργίας από 1η Ιουλίου για όσα επιμελητήρια δεν καταθέσουν προϋπολογισμό-Παρέμβαση Άδωνι άναψε “φωτιά” στις διοικήσεις

Του Γ. Κατσιάνη

Αναστάτωση και εκνευρισμός επικρατεί σε πολλά επιμελητήρια της χώρας, μετά την  πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης να ψηφίσει τροπολογία, σύμφωνα με την οποία δίνεται η δυνατότητα στο διοικητικό συμβούλιο του φορέα να αλλάξει την σύνθεση της διοικητικής επιτροπής με απλή πλειοψηφία των μελών (50%+μία ψήφο) έναντι των 4/5 που ίσχυε μέχρι πρότινος.

Αφορμή για την κατάθεση της συγκεκριμένης τροπολογίας αποτέλεσε η αδυναμία κάποιων επιμελητηρίων να σχηματίσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία και να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό της νέας χρονιάς μέχρι και τις 30 Ιουνίου, οπότε και λήγει η σχετική προθεσμία.

«Εφόσον τα επιμελητήρια αυτά δεν έχουν καταθέσει απολογισμό, ισολογισμό και προϋπολογισμό μέχρι τις 30 Ιουνίου, τότε θα πρέπει να πάψουν να λειτουργούν», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.   

Αντιδράσεις

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ) ήταν από τους πρώτους φορείς που εξέδωσαν ανακοίνωση.

«Γνωρίζουμε καλά ότι αυτή η διάταξη έγινε για να ξεπεραστεί πρόβλημα συγκεκριμένου Επιμελητηρίου, σχετικά με την ψήφιση του προϋπολογισμού του», τονίζει, μεταξύ άλλων το ΕΕΑ ενώ επισημαίνει πως «τίποτα δεν αποκλείει να δούμε αλλαγές στις διοικήσεις και άλλων Επιμελητηρίων της χώρας», όπως για παράδειγμα «πιθανή αλλαγή στη θέση του Προέδρου».

Σύμφωνα με πληροφορίες του thesseconomy.gr, σε επιμελητήρια της Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η διαδικασία αλλαγής της σύνθεσης των διοικητικών επιτροπών και αναμένονται εξελίξεις, τις επόμενες ημέρες.

Να σημειωθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης αποφάσισε να παρατείνει για ένα χρόνο και συγκεκριμένα, μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2022 τις επιμελητηριακές εκλογές.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *