Friday , 19 April 2024

Ανοιχτούς χώρους με λιγότερους θεατές ζητά το Πανελλήνιο Σωματείο Μουσικών

της Σ.Ξανθοπούλου

Την ανεργία και την ανέχεια καλούνται να αντιμετωπίσουν οι καλλιτέχνες τόσο του χώρου της μουσικής όσο και του θεάτρου αφού τα μέτρα επαναλετουργίας των επιχειρήσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν προβλέπει τίποτα για τον κλάδο του θεάματος και του ακροάματος.

Ο γραμματέας του Πανελλήνιου Σωματείου Μουσικών (παράρτημα Θεσσαλονίκης) και τραγουδοποιός Κώστας Καρμπάς, μιλώντας στο thesseconomy τόνισε ότι “χιλιάδες συνάδελφοι μου είναι πλέον άνεργοι. Μουσικοί, ηχολήπτες, τεχνικοί, παραγωγοί κλπ δεν κατάφεραν να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ γιατί λένε δεν είχαν της προυποθέσεις, αφού κατάφερε να το πάρει ένα μικρό ποσοστό  μόνο του κλάδου. Ευτυχώς, όλα τα μουσικά σωματεία και στην πόλη μας και πανελλαδικά κινητοποιήθηκαν άμεσα για την διασφάλιση του κεκτημένου για κάθε εργαζόμενο επαγγελματία μουσικό μαζεύοντας υπογραφές στήριξης για όλους εμάς που αποφασίσαμε να υπηρετούμε την Τέχνη και τον πολιτισμό. Κι αυτο περιλαμβάνει τους μουσικούς των ωδείων, των συναυλιών, των νυχτερινών μαγαζιών, των μαγαζιών της εστίασης και των μουσικών που παίζουνε στο δρόμο”.

Με δεδομένο ότι εφέτος δε θα πραγματοποιηθούν φεστιβάλ και συναυλίες για την αποφυγή συγχρωτισμού, το πανελλήνιο σωματείο μουσικών αναρωτιέται μήπως θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση όπως βρέθηκε και για τα υπόλοιπα επαγγέλματα (κομμωτήρια, καφέ, εστιατόρια κλπ).

Ο κ. Καρμπάς επισημαίνει ότι “εμείς ως πανελλήνιο σωματείο μουσικών προτείνουμε ανοιχτούς χώρους με λιγότερους θεατές και τα σχετικά μέτρα προφύλαξης για θεατές και καλλιτέχνες και σαν καλλιτέχνες ενώνουμε ξανά τις  φωνές μας”.

Σήμερα, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος μαζί με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών [ΣΕΗ]  και το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα Ακρόαμα [ΣΕΘΕΑ] θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω απο το υπουργείο Εργασίας  στην Αθήνα με κύριο αίτημα τη διασφάλιση της επιβίωσης του συνόλου των εργαζομένων καλλιτεχνών.           

Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή συναυλία στο πλαίσιο του γιορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς, την Παρασκευή στις 9μμ το βράδυ. Τη συναυλία διοργανώνουν: ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (ΠΜΣ), το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) και το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα (ΣΕΘΕΑ).                                              

Θα συμμετέχουν πολλοί γνωστοί και αγαπημένοι καλλιτέχνες. Με αλφαβητική σειρά:

Alcedo folk band και Κώστας Θωμαΐδης, Μανόλης Ανδρουλιδάκης, Ρίτα Αντωνοπούλου, Παντελής Θαλασσινός, Γιώργος Κιμούλης, Στέλιος Μάινας, Ηλιάννα Μαυρομάτη, Πάνος Μπούσαλης, Γιώργος Νταλάρας, Μίλτος Πασχαλίδης, Γιώργος Σαρρής, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Ιωάννα Φόρτη.

Η συναυλία θα προβληθεί από το κανάλι του ΣΕΘΕΑ στο Youtube και θα αναμεταδοθεί από τις σελίδες του Facebook του ΠΜΣ, του ΣΕΗ και του ΣΕΘΕΑ.  Τη συναυλία θα αναμεταδώσει μέσω του καναλιού του ΣΕΘΕΑ στο Youtube και το portal 902.gr.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *