Του Γ.Κατσιάνη
Στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για την αντιπλημμυρική προστασία της Μακεδονίας και της Θράκης (φωτογραφία), ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας σύστησε στους περιφερειάρχες και τους δημάρχους να κάνουν τοπικά και περιφερειακά συντονιστικά, ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερη διαχείριση εκτάκτων καιρικών περιστατικών.
“Η συνεργασία όλων των φορέων μπορεί να έχει υπερπολλαπλάσια αποτελέσματα στο να λειανθούν και να μειωθούν οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης”, σημείωσε ο κ. Κικίλιας, εξηγώντας πως όταν η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου “θα μας ενημερώνει για ακραία καιρικά φαινόμενα, θα ηχεί το 112, θα ενημερώνονται όλοι οι πολίτες και όλοι μαζί διαλειτουργικά και στο πεδίο θα επιχειρούμε, έτσι ώστε να βοηθήσουμε τον κόσμο”.
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι μετά και τα τραγικά γεγονότα στη Βαλένθια είναι “ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη του συντονισμού και της οργάνωσης”, καθιστώντας σαφές ότι “το πιο σημαντικό είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής”.
Πολύ ωραία λόγια.
Αντιπλημμυρικά έργα με ρυθμό…χελώνας
Και από έργα, τί γίνεται;
Γιατί καθυστερεί σήμερα η ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων;
Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα βρισκόμαστε στη φάση των κατασκευών και των μελετών.
Ειδικότερα, η διευθέτηση του ρέματος στο δημοτικό διαμέρισμα Θέρμης, από τον οικισμό της Θέρμης ως το γήπεδο του Τριαδίου, προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025.
Εξάλλου, εντός της επόμενης χρονιάς αναμένεται να ολοκληρωθεί η μελέτη για το ρέμα Δενδροποτάμου.
Όσον αφορά την διευθέτηση και οριοθέτηση των ρεμάτων Πεύκων και Πολίχνης, το περίφημο ρέμα Ξηροποτάμου, το έργο, προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ έχει “κολλήσει” στην τροποποίηση του τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου του δήμου Παύλου Μελά, προκειμένου να μπορέσει να ολοκληρωθεί στο σύνολό του.