Wednesday , 8 May 2024

ΑΠΘ: Σε… κλοιό φοιτητών η φοιτητική λέσχη του Πανεπιστημίου- Διαμαρτύρονται για τις απολύσεις εργαζομένων και τη μείωση μερίδων φαγητού

Την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της φοιτητικής λέσχης του ΑΠΘ εκφράζουν με διαμαρτυρία τους φοιτητές του Πανεπιστημίου. Έχουν συγκεντρωθεί έξω από τη φοιτητική λέσχη του ΑΠΘ και διαμαρτύρονται ζητώντας την επαναπρόσληψη των εργαζομένων του απολύθηκαν, τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων ενώ παράλληλα διεκδικούν δωρεάν σίτιση και μεγαλύτερες μερίδες φαγητού. Φοιτητικές παρατάξεις έχουν χαρακτηρίσει απαράδεκτη την απόφαση για μείωση των μερίδων και έλεγχο στις εισόδους, τη στιγμή που χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες καθημερινά σιτίζονται στη λέσχη και τα οικονομικά προβλήματα στις οικογένειες των φοιτητών μεγαλώνουν μέρα με την μέρα εξαιτίας της ακρίβειας των ημερών, καθώς το δυσβάσταχτο κόστος σπουδών όλο και μεγαλώνει.

Το ιστορικό
Όλα ξεκίνησαν από τη μείωση των μερίδων φαγητού -από 6.000 σε μόλις 2.900 την ημέρα -καθώς από και την επιβολή ελέγχου της εισόδου στη Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ που προχώρησε ο εργολάβος ο οποίος «τρέχει» τη λειτουργία της, όπως καταγγέλλουν οι εκλεγμένοι στους Φοιτητικούς Συλλόγους (ΦΣ). Τα μέλη των ΦΣ προχώρησαν σε μια πρώτη κινητοποίηση στην κάτω λέσχη του ΑΠΘ το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης. Υπενθυμίζουν «τα καταφέραμε και πέρσι μέσα από τους συλλόγους μας να μη προχωρήσει καμία μείωση μερίδων, να μην εφαρμοστεί η κάρτα σίτισης και ο έλεγχος ως ‘προθάλαμος’ για το αντίτιμο και το ίδιο θα κάνουμε και φέτος! Μέσα από τους συλλόγους μας μπορούμε να καταφέρουμε για ακόμη μια φορά τα σχέδια τους να μην γίνουν πραγματικότητα. Στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζόμενων της λέσχης στον αγώνα τους για σταθερή και μόνιμη δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα!».

Τι λένε οι εργαζόμενοι
Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την επαναπρόσληψη των πέντε εργαζομένων που απολύθηκαν μετά το Πάσχα ζητώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, συλλογική σύμβαση εργασίας, νέες προσλήψεις για τη σωστή λειτουργία των μαγειρείων, ποιοτική, δωρεάν και χωρίς έλεγχο σίτιση των φοιτητών αλλά και το να φύγουν οι εργολαβίες από το Πανεπιστήμιο.
Ορισμένοι εργαζόμενοι που δεν επαναπροσλήφθηκαν αλλά και άλλοι που τους στηρίζουν προχώρησαν σε στάσεις εργασίας ζητώντας συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να είναι πιο ασφαλείς. «Τώρα ξεκινούν να ενημερώνουν κάποιους εργαζόμενους αναφορικά με τη μετακίνηση σε άλλα πόστα, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι τώρα. Ωστόσο, οι εργασίες αυτές είναι σε έναν εκ των τριών εργοδοτών στο Λάκκωμα και όχι στην κοινοπραξία», υποστηρίζουν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *