Saturday , 20 April 2024

ΑΠΘ: Συνεργασία με start-up εταιρεία από τη Silicon Valley για συν-ανάπτυξη φωτονικής τεχνολογίας για Η/Υ

Την πρώτη του υπερατλαντική συνεργασία με start-up εταιρεία που εδρεύει στη Silicon Valley των ΗΠΑ πέτυχε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με αντικείμενο δραστηριότητας τη συν-ανάπτυξη φωτονικής τεχνολογίας για την παραγωγή κυκλωμάτων (chip) ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Αυτό γνωστοποίησε στη διάρκεια διαδικτυακής ημερίδας, ο αναπληρωτής καθηγητής, τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ, Νίκος Πλέρος, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Ασύρματων και Φωτονικών Συστημάτων & Δικτύων Winphos Research Group.

Ορισμένα από τα οφέλη της εν λόγω συνεργασίας, τόσο για το ΑΠΘ, όσο και την ομάδα του του κ. Πλέρου, είναι η χρηματοδότηση εξοπλισμού του εργαστηρίου ύψους άνω των 2 εκατ. ευρώ, η δυνατότητα παραγωγής ποιοτικών δημοσιεύσεων και η απασχόληση ερευνητών για την εξέλιξη της τεχνολογίας.

Η πρώτη ημερίδα Μεταφοράς Τεχνολογίας, με θέμα «Industry 4.0 και Ανάπτυξη Λογισμικού: Από το Εργαστήριο στην Αγορά», αποτελεί την αρχή μιας σειράς που θα ακολουθήσουν και την διοργάνωσε ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας ΑΠΘ, μέσω του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας.

Την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας του ΑΠΘ με το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco στη Θεσσαλονίκη στο αμέσως επόμενο διάστημα, προανήγγειλε από την πλευρά του στην τοποθέτησή του ο Senior Αccount Manager δημόσιου τομέα της Cisco για την Ελλάδα και συντονιστής του Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων, Νίκος Λαμπρογεώργος.

Αναφερόμενος στο έργο του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco στη Θεσσαλονίκη, ο ίδιος τόνισε ότι ένας από τους στόχους του είναι η δημιουργία λύσεων ψηφιακού μετασχηματισμού, «ειδικά σήμερα που εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού ο ψηφιακός μετασχηματισμός εισέβαλλε δυναμικά στην καθημερινότητα όλων των πολιτών». Ο ίδιος γνωστοποίησε, επίσης, ότι ήδη υπάρχουν περισσότερες από 12 λύσεις διαθέσιμες και επιδείξιμες στο χώρο. Άλλο στόχο του διεθνούς κέντρου αποτελεί η δημιουργία καινοτομίας που θα επιτυγχάνεται μέσω συνεργασιών με εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *