Friday , 19 April 2024

Αποζημιώσεις ενοικίων: Έως τις 30 Σεπτεμβρίου οι δηλώσεις Covid

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που, ενώ έχουν εισπράξει προκαταβολικά αποζημιώσεις για «κουρεμένα» ενοίκια, δεν έχουν καταθέσει ακόμη τα απαραίτητα έγγραφα, καλούνται έως τις 30 Σεπτεμβρίου να υποβάλουν τις απαιτούμενες δηλώσεις Covid.

Πρόκειται για φορολογούμενους οι οποίοι εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια από το Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021.

Παράλληλα, εκπνέει στο τέλος του τρέχοντος μηνός η χρονική προθεσμία  και για όσους δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμη για τα μειωμένα έως 100% ενοίκια, καθώς δεν έχουν διορθώσει λάθη και παραλείψεις, όσον αφορά στα στοιχεία που έχουν δηλώσει στην ΑΑΔΕ.

Αναλυτικά, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προβούν στις ακόλουθες ενέργειες:

  • Σε ό,τι αφορά στις δηλώσεις Covid για τα μειωμένα ενοίκια του Ιουλίου. Ο εκμισθωτής/υπεκμισθωτής, ανεξαρτήτως του εάν έλαβε την προκαταβολή για τα «κουρεμένα» μισθώματα, υποχρεούται να υποβάλει δήλωση περί μεταβολής του μισθώματος (δήλωση Covid) έως το τέλος του μήνα. Για τις περιπτώσεις που έχει προκαταβληθεί αποζημίωση, αλλά δεν υποβληθεί δήλωση Covid εντός της προθεσμίας, ή για τις περιπτώσεις που τροποποιείται η δήλωση Covid Ιουλίου, σε σχέση με τον Ιούνιο 2021, το ποσό καθίσταται απαιτητό και η διαδικασία αναζήτησής του ως αχρεωστήτως καταβληθέντος θα προσδιοριστεί με νέα απόφαση.

  • Τις δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, προκειμένου να δηλωθεί η λύση συμφωνίας μίσθωσης έως τις 12 Ιουνίου 2020.
  • Τις δηλώσεις Covid ή/και Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας στην περίπτωση που εκμισθωτές/υπεκμισθωτές ακινήτων έχουν λάβει σχετική ειδοποίηση από τη φορολογική διοίκηση, για να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις τους.

  • Τις δηλώσεις Covid ή/και Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας για Ιανουάριο έως και Μάιο 2021.

  • Τις δηλώσεις Covid για Μάρτιο έως και Δεκέμβριο 2020, από εκμισθωτές σε υπεκμισθώσεις ακινήτων, που δεν έχουν υποβάλει δήλωση.

  • Τις δηλώσεις Τροποποιητικών Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας για Μάρτιο μέχρι και Δεκέμβριο 2020, για τις περιπτώσεις υπεκμισθώσεων με πολλά ακίνητα.

  • Τις δηλώσεις Covid ή/και Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας από τους Οργανισμούς Λιμένος, που παραχωρούν/υποπαραχωρούν το δικαίωμα χρήσης χώρων εντός της Χερσαίας Λιμενικής Ζώνης σε τρίτους έναντι ανταλλάγματος, και από πρόσωπα, στα οποία καταβάλλεται αποζημίωση λόγω εξωσυμβατικής χρήσης των ακινήτων τους.

Σημειώνεται ότι, βάσειστοιχείων του υπουργείου Οικονομικών για τα μειωμένα μισθώματα από το Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021, οι συμψηφισμοί με φόρους και καταβολές χρημάτων υπολογοζίντια σε περισσότερα από 764 εκατ. €.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *