Thursday , 25 April 2024

Απόκριες στα… πέριξ της Θεσσαλονίκης – Μικρές αποδράσεις

Πολλές οι αποκριάτικες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται το τελευταίο σαββατοκύριακο της Αποκριάς και την Καθαρά Δευτέρα σε γειτονικούς δήμους γύρω από το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Όσοι επιλέξουν ημερήσιες εκδρομές μπορούν να ζήσουν το κλίμα των εορταστικών ημερών:

Στα Βασιλικά
Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου θα αναβιώσει στις 11.00 το πρωί το έθιμο «Της καμήλας τα πέταλα» από το λαογραφικό χορευτικό σύλλογο Βασιλικών. Την Καθαρά Δευτέρα (27 Φεβρουαρίου) οι καρναβαλιστές ετοίμασαν τη μεγάλη αποκριάτικη παρέλαση.Ο παραδοσιακός γάμος, έθιμο της Αποκριάς που συναντούμε σε πολλές περιοχές της χώρας, θα αναβιώσει από ντόπιους καρναβαλιστές, έτοιμους να κλέψουν και να μονομαχήσουν για την… τιμή της νύφης. Άρματα τα οποία ετοιμάζονται με μεράκι, κέφι και εμπνευσμένα από την επικαιρότητα θα παρελάσουν στους δρόμους των Βασιλικών σε μία αποκριάτικη πομπή που θα απολαύσουν μικροί και μεγάλοι. Στις 2.00 μετά το μεσημέρι οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με το κάψιμο του καρνάβαλου.

Στο Σοχό
Το Καρναβάλι του Σοχού αυτές τις μέρες έχει την τιμητική του. Οι εκδηλώσεις της Αποκριάς κορυφώνονται με τη μεγάλη πομπή των Κουδουνοφόρων. Το έθιμο έχει ενταχθεί στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας. Την καθαρά Δευτέρα στην κεντρική πλατεία του Σοχού από τις 11.30 το πρωί θα αρχίσει το γλέντι με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Στις 13.00 -14.30 όσοι βρεθούν στην περιοχή θα έχουν την ευκαιρία να αναβιώσουν το «έθιμο της συγχώρεσης» το «Προστάβανι». Οι νεότεροι επισκέπτονται τους μεγαλύτερους σε ηλικία συγγενείς καθώς και πνευματικούς συγγενείς προσφέροντας πορτοκάλια. Με ένα πορτοκάλι και φιλώντας τους το χέρι ζητούν τη συγχώρεσή τους. Στη συνέχεια το γλέντι στήνεται με χορούς, τραγούδια και άφθονο κρασί. Απαραίτητη συνοδεία τα σαρακοστιανά εδέσματα και η φασολάδα.

Στο δήμο Λαγκαδά
Πλούσιο είναι το πρόγραμμα των καρναβαλικών εκδηλώσεων φέτος στο δήμο Λαγκαδά. Στην πόλη του Λαγκαδά την Κυριακή (26/2) στις 4.00 το απόγευμα θα γίνει η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση. Η ΔΗΚΕΛ και ο Σύλλογος Επαγγελματιών Λαγκαδά έχουν αναλάβει την οργάνωση και την προετοιμασία της μεγάλης εκδήλωσης που αναμένεται να συγκεντρώσει χιλιάδες επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή.
Στην Άσσηρο
Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στο δήμο Λαγκαδά κλείνουν την Καθαρά Δευτέρα στην Άσσηρο, όπου θα ξεκινήσουν από τις 11.00 το πρωί με την παρέλαση των καρναβαλιστών, ενώ θα ακολουθήσει αποκριάτικο γλέντι με σαρακοστιανά εδέσματα.

Στο Ζαγκλιβέρι
Την Καθαρά Δευτέρα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζαγκλιβερίου διοργανώνει στις 11.00 το πρωί γλέντι για τα Κούλουμα στην πλατεία του χωριού, με Bubble Show για τους μικρούς επισκέπτες και την παραδοσιακή φασολάδα συνοδευόμενη από λαγάνα και χαλβά.

Στο δήμο Θέρμης
Η κορύφωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων θα γίνει την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου στο Φράγμα Θέρμης με το πέταγμα του αετού και γλέντι, κρασί και πλούσια σαρακοστιανά εδέσματα. Εν τω μεταξύ στις υπόλοιπες Δημοτικές Κοινότητες θα πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις. Στον Τρίλοφο θα γιορταστεί με μουσική και χορό η Κυριακή της Αποκριάς 26 Φεβρουαρίου στα ΚΑΠΗ του δήμου όπου θα μοιραστούν παραδοσιακά σαρακοστιανά εδέσματα. Ανάλογες εκδηλώσεις θα γίνουν και στον Άγιο Αντώνιο, στο Νέο Ρύσιο. Στην Περιστερά την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου θα αναβιώσει στις 11.00 το πρωί το έθιμο του παραδοσιακού γάμου.

Στο δήμο Ωραιοκάστρου
Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου με σαρακοστιανό τραπέζι. Ειδικότερα, στις κοινότητες των Δημοτικών Ενοτήτων Ωραιοκάστρου, Καλλιθέας και Μυγδονίας θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις στις 11.00 το πρωί και θα διανεμηθούν δωρεάν σε κατοίκους και επισκέπτες παραδοσιακά εδέσματα, φασολάδα και λαγάνα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *