Tuesday , 23 April 2024

Από αύριο τα ραντεβού για την 2η αναμνηστική δόση (4η δόση) του εμβολίου για τους άνω των 30 ετών – Τι συστήνουν οι ειδικοί για τη μάσκα

Αύριο, Δευτέρα 27 Ιουνίου, ανοίγει στο emvolio.gov.gr η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό κατά της Covid-19 με την 2η αναμνηστική δόση (4η δόση) για όσους πολίτες άνω των 30 ετών επιθυμούν να την κάνουν.

Από πλευράς της Επιτροπής των ειδικών, επίσης, παραμένει ισχυρή σύσταση για τον εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών, για τους οποίους η πλατφόρμα των ραντεβού έχει ανοίξει από τον Απρίλιο.

Συστάσεις των ειδικών για τη μάσκα

Χρήση της μάσκας σε χώρους με συνωστισμό, ανεξαρτήτως του αν είναι ή δεν είναι υποχρεωτική από το νόμο συστήνουν στο μεταξύ οι ειδικοί, μεταξύ των οποίων ο Δημήτρης Παρασκευής, Α’ αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Οι δύο επιστήμονες με δηλώσεις τους στο ΑΠΕ υπογραμμίζουν ότι για να μειώσουμε τον κίνδυνο μεταδόσεων θα πρέπει να αποφεύγουμε το συγχρωτισμό και να κάνουμε σωστή χρήση της μάσκας.

“Πιστεύω ότι η μάσκα πρέπει να μπει στην καθημερινότητά μας, πρέπει να φοράμε μάσκα, όπου υπάρχει συνωστισμός, ανεξαρτήτως τι λένε οι νόμοι. Ναι δεν επιβάλλεται πρόστιμο όταν δεν φοράς μάσκα, αλλά η μάσκα εξακολουθεί να είναι χρήσιμη και να προστατεύει. Εγώ φοράω μάσκα όταν πάω στο super market ή κάπου που έχει πολύ κόσμο” τονίζει χαρακτηριστικά ο κ.Βατόπουλος. Κατά τον ίδιον, επίσης, “το μήνυμα δεν πρέπει να είναι καταργούμε την μάσκα. Δεν είναι νομικά υποχρεωτική, αλλά η νέα κανονικότητα πρέπει να περιλαμβάνει χρήση μάσκας, αποφυγή συγχρωτισμού, μέτρα ατομικής προστασίας”. Αλλά και η πολιτεία, όπως προσθέτει ο καθηγητής, πρέπει να λάβει μέτρα και “η νέα κανονικότητα να περιλαμβάνει πράγματα που μπορεί να ελαττώσουν τους υποχρεωτικούς συνωστισμούς, όπως π.χ. περισσότερα λεωφορεία”.

Ο κ. Παρασκευής τονίζει, επίσης, ότι αν παρουσιάσουμε συμπτώματα πρέπει να παραμείνουμε σπίτι και να πραγματοποιούμε συχνούς διαγνωστικούς ελέγχους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *