Saturday , 2 December 2023

Από τη Θεσσαλονίκη αρχίζει αύριο «η νέα πορεία προς την ευημερία και τη σταθερότητα της ΝΑ Ευρώπης» – Πάνω από 80 οι ομιλητές της 7ης συνόδου

Οι πολιτικές και διπλωματικές εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή «επί τάπητος» στην 7η σύνοδο της Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα στο 7ο κεφάλαιο του Thessaloniki Summit που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα, και την Τρίτη, 20 και 21 Νοεμβρίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.

Το 7ο Thessaloniki Summit
Πάνω από 80 ομιλητές θα μιλήσουν για τη «Χάραξη νέας πορείας προς την ευημερία και τη σταθερότητα: Η ώρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», η 7η Σύνοδος της Θεσσαλονίκης, η οποία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της ΑΕ της Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Η σύνοδος εστιάζει σε σειρά κομβικών θεμάτων για την περιοχή που αφορούν μεταξύ άλλων τη γεωπολιτική σταθερότητα, την ενεργειακή κρίση, τις υποδομές και το μεταναστευτικό αλλά και τις προκλήσεις που φέρνουν η 4η Βιομηχανική Επανάσταση και η πράσινη μετάβαση. Στο επίκεντρο επίσης θα βρεθούν η προσέλκυση επενδύσεων στη Βόρεια Ελλάδα και ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος στην ανάκαμψη.

Ομιλητές από την Ευρώπη και τα Βαλκάνια
Κατά τη διάρκεια του Επίσημου Δείπνου της πρώτης ημέρας θα απευθύνει ομιλία ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης. Το διήμερο περιλαμβάνει σημαντικούς ομιλητές από όλο το φάσμα των επιχειρήσεων, της πολιτικής, της διπλωματίας και του ακαδημαϊκού κόσμου, των θεσμών και της κοινωνίας των πολιτών. Ομιλία θα απευθύνει επίσης και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και στο ίδιο πλαίσιο, παρεμβάσεις θα πραγματοποιήσουν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, αλλά και ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Noam Katz, μιλώντας για την γεωπολιτική σκακιέρα της ΝΑ Ευρώπης καθώς και ο ειδικός απεσταλμένος τη ΕΕ για τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, Miroslav Lajčák, o οποίος θα αναφερθεί στις νέες προκλήσεις της διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια. Για το ευρωπαϊκό μέλλον των χωρών τους και την «υπόσχεση» της Ε.Ε. αναμένεται να τοποθετηθούν ο υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Elmedin Konaković, η υφυπουργός Εξωτερικών και Διασποράς του Κοσόβου, Liza Gashi και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αλβανίας, Gazmend Turdiu.

Έναρξη της συνόδου
Στη σύνοδο θα απευθύνει χαιρετισμό ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας Θράκης), Ευστάθιος Κωνσταντινίδης. Ακόμα, τα χαρτιά τους για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης θα ανοίξουν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης και ο υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων, Ασφάλειας, Μεταρρυθμίσεων και Ισότητας της Μάλτας, Byron Camilleri. Στη συνέχεια, για τη διαμόρφωση νέων υποδομών και τον ρόλο του οικονομικού τομέα σε αυτές, θα μιλήσει ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας. Συζήτηση θα πραγματοποιηθεί για την ενεργειακή συνεργασία στην οποία θα τοποθετηθεί μεταξύ άλλων ο υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Για την αγορά εργασίας θα μιλήσει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ τη σκυτάλη θα πάρει και ο υφυπουργός, Πάνος Τσακλόγλου σε μια συζήτηση για τις ανισορροπίες και τη ζήτηση στην αγορά εργασίας. Για τις άμεσες ξένες επενδύσεις θα μιλήσει ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας. Παρεμβάσεις αναμένεται να πραγματοποιήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης αλλά και ο πρόεδρος του. ΣΥΡΙΖΑ. Στέφανος Κασσελάκης.

Επίσημες συμμετοχές
Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν ακόμα με παρεμβάσεις τους ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο νεοεκλεγης δήμαρχος Θεσσαλονίκης 2024-2029, Στέλιος Αγγελούδης, αλλά και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ιωάννης Ζαμπούκης. Επίσης κορυφαία στελέχη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το διπλωματικό χώρο, από τον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και το ακαδημαϊκό γίγνεσθαι, τον δημόσιο τομέα και την κοινωνία των πολιτών θα μιλήσουν στο 7ο Thessaloniki Summit, που αποτελεί μία από τις σημαντικότερες διοργανώσεις της Βόρειας Ελλάδας και των Βαλκανίων.


*Για περισσότερες πληροφορίες, όσον αφορά το πρόγραμμα και την εγγραφή σας, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της συνόδου: www.thessalonikisummit.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *