Οι καταναλωτές έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνα για τις πασχαλινές αγορές τους, ενώ από τις 9 Απριλίου αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το «Καλάθι του Πάσχα». Θα διαρκέσει έως το Μεγάλο Σάββατο 19 Απριλίου και «παραδοσιακά» θα περιλαμβάνει αρνί, κατσίκι, τσουρέκι, πασχαλινά σοκολατένια αυγά και σοκολατοειδή προϊόντα.
Εν… αναμονή το «καλάθι των Νονών» – Δημοφιλή τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας
Υπενθυμίζεται ότι το «καλάθι του Πάσχα» θα τεθεί σε ισχύ για τρίτη διαδοχική χρονιά και πρόκειται για προσωρινή επέκταση της πρωτοβουλίας το «καλάθι του νοικοκυριού» που βρίσκεται σε ισχύ. Επιπλέον, αναμένεται η απόφαση καιτο «καλάθι των Νονών» που θα περιλαμβάνει κατηγορίες προϊόντων όπως: πασχαλινές λαμπάδες – παιχνίδια, επιτραπέζια / παζλ, παιχνίδια με κούκλες, λούτρινα, μουσικά παιχνίδια, σοκολατένια αυγά και αντίστοιχα προϊόντα (προαιρετικά). Οι έμποροι αισιοδοξούν ότι η εορταστική περίοδος, το «καλάθι του Πάσχα» και το «καλάθι των Νονών» θα ενισχύσουν την κατανάλωση. Την ίδια ώρα οι καταναλωτές δυσκολεύονται λόγω των ανατιμήσεων και περιορίζουν τις αγορές τους. Σύμφωνα με έρευνα, το 93% δηλώνει ότι επηρεάζεται οικονομικά εξαιτίας των αυξημένων τιμών στο σούπερ μάρκετ, ενώ το 68% θεωρεί ότι οι πολυεθνικές ευθύνονται περισσότερο για τις αυξήσεις τιμών. Το 35% βρίσκει χρήσιμο το «καλάθι του νοικοκυριού» και το 43% αγοράζει προϊόντα από αυτό. Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας παραμένουν δημοφιλή με το 68% των καταναλωτών να δηλώνει ικανοποιημένο από αυτά και μόνο το 12% να εκφράζει δυσαρέσκεια. Ουδέτερη στάση διατηρεί το 28% των ερωτηθέντων καταναλωτών.
Αλλάζουν αγοραστική συνήθεια οι καταναλωτές
Μεγάλες είναι οι επιπτώσεις στην αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών εξαιτίας των ανατιμήσεων στα προϊόντα καθημερινής χρήσης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ετήσιας έρευνας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που διεξήχθη στο Ερευνητικό Εργαστήριο Μάρκετινγκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών υπό την επιστημονική ευθύνη του διευθυντή του ερευνητικού εργαστηρίου καθηγητή Γεωργίου Μπάλτα, «4 στους 10 καταναλωτές δηλώνουν ότι περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα προϊόντα, ενώ σχεδόν ένας στους δέκα καταναλωτές δηλώνει ότι δεν μπορεί να αγοράσει ούτε τα στοιχειώδη. Επίσης, οι καταναλωτές στρέφονται κυρίως σε φθηνότερες και λιγότερες αγορές. Από οικονομικής πλευράς οι αποτιμήσεις του έτους 2024 και οι προσδοκίες των καταναλωτών για το έτος 2025 είναι κατά κύριο λόγο αρνητικές. Συγκεκριμένα για το 2024 ποσοστό 48% ανέφερε ότι η οικονομική του κατάσταση έγινε χειρότερη, 39% ανέφερε ότι παρέμεινε ίδια και 13% ανέφερε ότι έγινε καλύτερη. Για το 2025 ποσοστό 34% ανέφερε ότι θα είναι χειρότερη, 20% καλύτερη και 46% θα παραμείνει ίδια. Ποσοστό 24% προβλέπει ότι θα πραγματοποιήσει λιγότερες αγορές το 2025, το 11% περισσότερες και το 65% ίδιες. Σχετικά με τον αριθμό των σούπερ μάρκετ που χρησιμοποιούν οι καταναλωτές, μόνο το 30% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ψωνίζει σταθερά σε ένα σούπερ μάρκετ και το 70% μοιράζει τις αγορές σε περισσότερα. Το 90,6% των ερωτηθέντων χρησιμοποιεί μέχρι 3 διαφορετικά καταστήματα για τις αγορές του. Συγκεκριμένα, η μέση μηνιαία δαπάνη εκτιμάται στα 334 ευρώ. Το 75% των καταναλωτών δαπανά ως 400 ευρώ τον μήνα. Η ποσοτική έρευνα έγινε τηλεφωνικά τον Ιανουάριο 2025 σε δείγμα 1.355 καταναλωτών με τυχαία δειγματοληψία και με χρήση δομημένου ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου και ειδικού λογισμικού.