Friday , 29 March 2024

Από 1η Μαΐου η αντιπυρική περίοδος – Πρόστιμα σε όσους δεν καθαρίσουν τα οικόπεδά τους

Μέχρι τις 30 Απριλίου έχουν προθεσμία οι ιδιοκτήτες να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους και τους ακάλυπτους χώρους ενόψει της αντιπυρικής περιόδου που αρχίζει την 1η Μαΐου. Επισημαίνεται ότι οι ιδιοκτήτες των παραπάνω εκτάσεων θα πρέπει να τις συντηρούν καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου, για την αποτροπή κινδύνου πυρκαγιάς. Ο καθαρισμός περιλαμβάνει την απομάκρυνση σπασμένων δένδρων και κλαδιών, ξερών χόρτων, φύλλων, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με το κτίσμα.

Οι υποχρεώσεις των δήμων
Παράλληλα, οι δήμοι θα πρέπει να μεριμνούν σχετικά με την εκπλήρωση της υποχρέωσης των ιδιοκτητών, νομέων, επικαρπωτών, μισθωτών και υπομισθωτών, για τη διενέργεια καθαρισμού των παραπάνω χώρων μέχρι την 30ή Απριλίου και τη συντήρηση αυτών των χώρων καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή επέκτασής της. Επίσης, είναι υποχρέωση των δήμων η διενέργεια τακτικών ή εκτάκτων ελέγχων (ύστερα από καταγγελία ή και αυτεπαγγέλτως) καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου καθώς και η διαδικασία αυτεπάγγελτου καθαρισμού σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων καθαρισμού από τους υπόχρεους.

«Τσουχτερά» πρόστιμα στους παραβάτες
Εάν οι ιδιοκτήτες δεν πραγματοποιήσουν τον καθαρισμό και τη συντήρησή των παραπάνω εκτάσεων ο δήμος επιβάλλει κυρώσεις και πρόστιμο που ανέρχεται σε 0,50 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό 200 ευρώ και επιπλέον τη δαπάνη του αυτεπάγγελτου καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών. Σύμφωνα με τη νέα διάταξη αν οι ιδιοκτήτες πραγματοποιήσουν τον καθαρισμό εντός της προθεσμίας των 10 ημερών, από την επίδοση, θυροκόλληση ή κοινοποίηση της επιβολής προστίμου, τότε ο δήμος εκδίδει απόφαση μείωσης έως και 50% του προστίμου.
Εάν πρόκειται για εγκαταλελειμμένους χώρους ή αγνώστων ιδιοκτητών περιφραγμένους και ασφαλισμένους ο δήμος καλεί την Πυροσβεστική για να βεβαιώσει τον κίνδυνο πυρκαγιάς και να διενεργήσει αυτοψία και κατόπιν «υποχρεούται σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό των χώρων για την άρση του κινδύνου». Σημειώνεται ότι για την καύση φυτικής ύλης, έως και τις 30 Απριλίου 2023, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες ώστε να ενημερώνονται για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν, τα υποχρεωτικά μέτρα πρόληψης καθώς και για κάθε άλλη πληροφορία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *