Friday , 29 March 2024

Από 16 Ιανουαρίου ο εμβολιασμός στον γενικό πληθυσμό – Τι θα γίνει με τους ηλικιωμένους σε απομακρυσμένες περιοχές

Από τις 16 Ιανουαρίου ξεκινά ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού για το γενικό πληθυσμό. Ηδη στην χώρα μας έχουν γίνει σχεδόν 50.000 εμβολιασμοί (49.661 ως χθες το απόγευμα όπως ενημέρωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους), με τους ρυθμούς να είναι αργούς, αλλά να αυξάνονται πλέον σταδιακά.

Όπως τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει 26.090.000 δόσεις, που αντιστοιχούν σε εμβολιασμό 15.450.000 πολιτών. Σύντομα, όπως σημείωσε πρόσφατα και ο Νίκος Χαρδαλιάς σε ανάρτησή του, θα διπλασιαστούν και οι ημερήσιοι αριθμοί των εμβολιασμών, με την κυβέρνησης.

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού σε ιδιωτικά νοσοκομεία, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των ιδιωτών ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών, οδοντίατρων και φαρμακοποιών. Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να έχουν μεταφερθεί τα εμβόλια σε όλα τα σημεία της χώρας. Από τις 16 Ιανουαρίου, το εμβόλιο θα ξεκινήσει να χορηγείται και στο ευρύ κοινό, με πρώτους να εμβολιάζονται όσοι είναι άνω των 85 ετών.

Οπως ανακοινώθηκε, μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου η χώρα μας θα παραλάβει από την Pfizer-BioNTech 427.050 δόσεις, στο τέλος Φεβρουαρίου 362.700 δόσεις, ενώ τον Μάρτιο θα παραλάβει άλλες 558.675 δόσεις. Συνολικά ο αριθμός των εμβολίων που θα παραλάβει ως τον Μάρτιο από την Pfizer, θα ανέρχεται σε 1.348.425 δόσεις, αριθμός είναι ελαφρά αυξημένος σε σχέση με προηγούμενες ανακοινώσεις. Σε αυτές τις ποσότητες υπάρχει περίπτωση να προστεθούν 1.180.930 δόσεις από την επιπλέον συμφωνία της Pfizer με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μετά την έγκριση του εμβολίου της Moderna αναμένεται η παράδοση 20.000 δόσεων εντός Ιανουαρίου, 115.000 δόσεων τον Φεβρουάριο και 105.000 δόσεων τον Μάρτιο. Οι συνολικές παραδόσεις της Moderna για το πρώτο τρίμηνο είναι 240.000 δόσεις.

Επίσης, σε αυτές τις παραδόσεις αναμένεται να προστεθούν και εκείνες του εμβολίου της AstraZeneca, αν λάβει έγκριση από τον ΕΜΑ. Έτσι, η πρώτη παράδοση θα γίνει εντός Φεβρουαρίου και θα είναι άνω των 400.000 δόσεων, με αύξηση των παραδόσεων τους επόμενους μήνες.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό, αναμένεται νωρίτερα η έγκριση του εμβολίου της Johnson & Johnson, που είναι μονοδοσικό και πολύ πιο εύκολο στη διαχείριση.

Τι θα γίνει με τους ηλικιωμένους που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς πρόσβαση σε εμβολιαστικά κέντρα – Πότε θα εμβολιασθούν

Πολύ αργότερα φαίνεται ότι θα εμβολιαστούν οι ηλικιωένοι και όσοι είναι άνω των 85 ετών και διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Η δυσκολία της πρόσβασης στο ΕΣΥ θα φέρει καθυστερήσεις και στον εμβολιασμό τους, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το πως θα κάνουν το εμβόλιο όσοι δεν μπορούν να μετακινηθούν λόγω ηλικίας ή προβλημάτων υγείας.

Άλλωστε και να μπορούσαν για παράδειγμα τα παιδιά τους να τους μεταφέρουν οδικώς σε εμβολιαστικό κέντρο, υπάρχουν και εκείνες οι περιπτώσεις που δεν μπορούν να μετακινηθούν σε άλλο Νομό όταν μένουν μακριά ενώ υπάρχουν και οι περιπτώσεις κατάκοιτων ατόμων.

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε χαρακτηριστικά: «Διαχειριζόμαστε ένα εμβόλιο αυτή τη στιγμή, της Pfizer, που τα τεχνικά του χαρακτηριστικά και οι προδιαγραφές είναι εξαιρετικά περίπλοκες και δύσκολες. Μία θερμοκρασία -80 βαθμών, ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα σε θερμοκρασίες 2-8 βαθμών, οι οποίοι καθιστούν απαγορευτικό τον κατ’οίκον εμβολιασμό και όσο γνωρίζουμε εμείς, καμία άλλη χώρα δεν έχει οργανώσει ένα τέτοιο σύστημα εμβολιασμού κατ’ οίκον.
Είμαστε αισιόδοξοι όμως, ότι στη διαδρομή θα υπάρξουν ευκολότερα εμβόλια στη διαχείρισή τους, έτσι ώστε να αναπτύξουμε ένα σχεδιασμό για να καλύψουμε και αυτούς τους συμπολίτες μας».

Ο εκπρόωπος Τύπου της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης, μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης και τον δημοσιογράφο Βασίλη Κοντογουλίδη τόνισε ότι “η πολιτεία δεν μπορεί να ξέρει ποιοι ηλικιωμένοι έχουν τη δυνατότητα μετάβασης στα εμβολιαστικά κέντρα. Η πολιτεία θα μεριμνήσει όμως για όσους δεν μπορούν να μεταβούν στο εμβολιαστικό κέντρο. Θέλουμε να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Η πολιτεία θα δει πού υπάρχουν δυσκολίες. Πρώτη προτεραιότητά μας είναι η δημόσια Υγεία” ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄περιφέρεια Θεσσαλονίκης Γιάννης Αμανατίδης επεσήμανε τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς. Όπως είπε “πρέπει να γίνει ειδική πρόβλεψη για τον κατ’οίκον εμβολιασμό. Το κρίσιμο είναι η παράδοση των εμβολίων. Θέσαμε σε κεντρικό επίπεδο το ζήτημα των πατεντών ώστε να υπάρξει επαρκής και γρήγορη ποσότητα των εμβολίων. Για εμάς είναι κρίσιμο η ποσότητα με το χρονικό διάστημα, διαφορετικά θα μας πάρει περίπου δύο χρόνια ο εμβολιασμός”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *