Friday , 12 July 2024

Από 25 έως 28 Νοεμβρίου 2021 στη ΔΕΘ η 18η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης – Ειδική θεματική για το 1821 – Τιμώμενη χώρα η Γερμανία

Το Ελληνικό ίδρυμα Πολιτισμού έχει τη χαρά και την τιμή να αναγγείλει ότι η 18η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί από τις 25 έως και τις 28 Νοεμβρίου 2021, στις εγκαταστάσεις της Ηelexpo στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, για δεύτερη συνεχή χρονιά η 18η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ενώ τιμώμενη χώρα για το 2021 θα είναι η Γερμανία.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Νίκος Α. Κούκης δηλώνει χαρακτηριστικά: «Είμαστε ευτυχείς γιατί μετά τη μεγάλη περυσινή επιτυχία της 17ης ΔΕΒΘ η οποία διεξήχθη αποκλειστικά διαδικτυακά, κατορθώσαμε ανταποκρινόμενοι σε ποικίλες προκλήσεις, να μετατρέψουμε τη δυσμενή συγκυρία της πανδημίας σε ευκαιρία. Η γνώση και η εμπειρία που αποκομίσαμε αποτελούν πρόκληση αλλά και υποχρέωση να προσφέρουμε στο κοινό της 18ης ΔΕΒΘ, μία μεγάλη διεθνή έκθεση βιβλίου στην Ελλάδα η οποία θα συνδυάζει τη φυσική παρουσία και το ψηφιακό περιβάλλον. Πλέον υπηρετούμε τις ανάγκες δυο μεγάλων κατηγοριών κοινού: του μεγάλου αριθμού επισκεπτών που αγαπά, επισκέπτεται και παρακολουθεί τη ΔΕΒΘ στην πόλη της αλλά και του ευρύτατου και πολυπληθούς διεθνούς διαδικτυακού κοινού που μας παρακολούθησε κατά τη 17η ΔΕΒΘ. Μας ικανοποιεί ιδιαίτερα ότι το 35% των επισκεπτών μας στη 17η ΔΕΒΘ, ήταν ηλικίας 18-34 ετών. Το 2021 επιστρέφουμε στην αγαπημένη μας Θεσσαλονίκη, ενώ οι προσδοκίες μας και οι στόχοι μας είναι υψηλοί».

Συγκεκριμένα, η 17η ΔΕΒΘ η οποία διεξήχθη από 19 έως 29 Νοεμβρίου του 2020 αποτυπώθηκε με ισχυρή ποιοτική και ποσοτική επιτυχία. Η πρόκληση της διαδικτυακής ΔΕΒΘ αποτέλεσε διεθνές επιτυχημένο πρότυπο, καθώς η ελληνική διοργάνωση ακολούθησε τις διεθνείς εκθέσεις βιβλίου του Πεκίνου και της Φραγκφούρτης, οι μόνες παγκοσμίως που πραγματοποιήθηκαν, όπως και η ελληνική. Η 17η ΔΕΒΘ απευθύνθηκε σε ένα διευρυμένο διεθνές κοινό 40.000 επισκεπτών, διάρκειας 11 ημερών, με 100 ώρες ζωντανή μετάδοση μέσα από 4 κανάλια, 112 συμμετοχές εκδοτών και φορέων, 210 εκδηλώσεις, 700 ομιλητές και 40 διεθνείς συμμετοχές από σπουδαίους συγγραφείς.

Στη 18η ΔΕΒΘ, πρωτεύουσα θέση θα έχει η θεματική του 1821, αλλά και συζητήσεις που αποτυπώνουν προβληματισμούς από την κεντρική σκηνή της ευρύτερης κοινωνικής επικαιρότητας. Στους στόχους του ΕΙΠ συμπεριλαμβάνεται η ανανέωση και επέκταση της παιδικής γωνιάς, η διοργάνωση μαθητικού συνεδρίου για να ενισχυθεί το φιλαναγνωστικό ενδιαφέρον των εφήβων, η ενίσχυση της συνάντησης των μεταφραστών και του φεστιβάλ νέων λογοτεχνών με Masterclasses καθώς και η εμπλοκή όσο γίνεται περισσότερων φορέων της Θεσσαλονίκης  στην Έκθεση.

Η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε στη 17η ΔΕΒΘ και η εξ αποστάσεως συμμετοχή ειδικών προσκεκλημένων μέσα από στούντιο και ψηφιακές πλατφόρμες θα αξιοποιηθούν και φέτος, πριν και κατά τη διάρκεια της ΔΕΒΘ, φέρνοντας στο προσκήνιο ένα νέο, πρωτοποριακό πρότυπο προβολής του βιβλίου.

Η 18η ΔΕΒΘ πραγματοποιείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ – HELEXPO, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, με την υποστήριξη και συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.

Σημείωση:

Ήδη το ΕΙΠ έχει συγκροτήσει ειδική συμβουλευτική ομάδα με σκοπό την ανανέωση της διοργάνωσης, την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας και την ανάδειξη του πληγωμένου, λόγω της πανδημίας, χώρου του βιβλίου.    

Εξαιτίας των περιορισμών τους οποίους επιβάλλει η πανδημία του COVID-19 επιλέχθηκε η18η ΔΕΒΘ να μετατεθεί για τον Νοέμβριο, έτσι ώστε με την πρόοδο των εμβολιασμών να διασφαλιστεί κατά το δυνατόν η πραγματοποίησή της με τη φυσική παρουσία εκδοτών, συγγραφέων, εικονογράφων, μεταφραστών και αναγνωστών, που είναι πιο απαραίτητη από ποτέ.         

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *