Saturday , 20 April 2024

Απ.Βεσυρόπουλος: Εννέα μειώσεις φόρων το 2020

Συνολικά εννέα συγκεκριμένες μειώσεις φόρων θα συμπεριληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο, όπως τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απ. Βεσυρόπουλος σήμερα, κατά την τοποθέτησή του επί του προσχεδίου του Προϋπολογισμού, κάνοντας λόγο για «ένα πλαίσιο μειώσεων φόρων και κοινωνικά στοχευμένων μέτρων ύψους 1,2 δισ. ευρώ».

Ειδικότερα, ο κ. Βεσυρόπουλος ανέφερε ότι το 2020, θα υπάρξουν οι παρακάτω μειώσεις των φόρων που θα συμπεριληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα έρθει τις επόμενες μέρες στη Βουλή:

-Μείωση του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% και δημοσιονομικό κόστος 566 εκατομμύρια ευρώ

-Μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα και για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ από το 22% που είναι σήμερα στο 9%, με ταυτόχρονη αύξηση του αφορολογήτου ορίου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Το δημοσιονομικό κόστος και του συγκεκριμένου μέτρου είναι 281 εκατομμύρια ευρώ

-Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα μερίσματα από το 10% στο 5%. Το δημοσιονομικό κόστος θα είναι 69 εκατομμύρια ευρώ.

-Μείωση κατά 5% της προκαταβολής φόρου που βεβαιώθηκε φέτος στις επιχειρήσεις. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εκκαθάρισης, προκειμένου η έκπτωση 5% στην προκαταβολή φόρου να φανεί στην τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος, που θα πληρωθεί στο τέλος Δεκεμβρίου. Το δημοσιονομικό κόστος υπολογίζεται σε 138 εκατομμύρια ευρώ.

-Αναστολή του ΦΠΑ για μία τριετία στα νεόδμητα ακίνητα – διαμερίσματα, με δημοσιονομικό κόστος 26 εκατομμύρια ευρώ.

-Αναστολή του φόρου υπεραξίας για μια τριετία στις αγοραπωλησίες ακινήτων, με μηδενικό δημοσιονομικό κόστος.

-Χορήγηση επιδόματος ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί, που θα γίνει γεννηθεί μετά 1/1/2020. Το δημοσιονομικό κόστος του συγκεκριμένου μέτρου, ανέρχεται σε 123 εκατομμύρια ευρώ.

-Μετάταξη στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, 13% για τα βρεφικά είδη και για τα κράνη ασφαλείας, με δημοσιονομικό κόστος 12 εκατομμύρια ευρώ.

-Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1 μονάδα, με δημοσιονομικό κόστος 123 εκατομμύρια ευρώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *