Thursday , 18 April 2024

Αρχίζει στις 25 Ιουνίου το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Σαράντα χρόνια συμπληρώνει εφέτος το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης και το γιορτάζει με αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Θα παρουσιαστούν 10.000 τίτλοι, σε 100 εκθετήρια – περίπτερα από 200 εκδότες. Το πρόγραμμα παρουσίας συγγραφέων στα περίπτερα θα πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση, προβάλλοντας τη βιβλιογραφία τους στο κοινό και υπογράφοντας τα βιβλία τους.

Επετειακή και η αφίσα του 40ου Επετειακού Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης με κολάζ από άλλες χρονιές της διοργάνωσης. Θα υπάρξει έκθεση με τις 40 αφίσες, από την πρώτη μέχρι την τελευταία.

Στην εναρκτήρια τελετή του φεστιβάλ Βιβλίου, την Παρασκευή 25 Ιουνίου, στις 8μμ, θα μιλήσει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ενώ δεν αποκλείεται να παρευρεθεί και η υπουργός πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη που θα βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη από την Πέμπτη για άλλη εκδήλωση και μπορεί να παρατείνει την παραμονή της για τα εγκαίνια του Φεστιβάλ.

Στην τελετή μετά τις ομιλίες η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει το πρόγραμμά της μπροστά στο άγαλμα του Μεγ. Αλεξάνδρου.

Στο χώρο της παραλίας του Λευκού Πύργου, στήθηκε το πιο ιδανικό σκηνικό με καλαίσθητα εκθετήρια για ένα φεστιβάλ Βιβλίου τέτοιου βεληνεκούς, το οποίο από την Παρασκευή 25 Ιουνίου και έως τις 11 Ιουλίου θα λειτουργεί καθημερινά από τις 7 το απόγευμα έως στις 11 το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα.

Οι επισκέπτες θα μπορούν να ξεναγηθούν στα 100 εκθετήρια, να δουν από κοντά τους 200 εκδότες που συμμετέχουν από όλη την Ελλάδα με νέες κυκλοφορίες βιβλίων αλλά και παλαιότερες και θα παίρνουν μέρος σε διάφορα χάπενινγκ-διαγωνισμούς. Το πρόγραμμα παρουσίας συγγραφέων στα περίπτερα, θα πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση, προβάλλοντας τη βιβλιογραφία τους στο κοινό και υπογράφοντας τα βιβλία τους.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν:

1. διαγωνισμός φωτογραφίας του Φεστιβάλ θα διεξάγεται καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του, που εφέτος λόγω της συμπλήρωσης των σαράντα χρόνων μπορούν να σταλούν και φωτογραφίες με αναδρομική ισχύ.

2. διαγωνισμός καλύτερου ανέκδοτου που έχει σχέση με το Φεστιβάλ θα γίνεται κατά τη διάρκεια του.

3. διαγωνισμός καλύτερης ανάμνησης από την παιδική, εφηβική ηλικία αλλά και μεταγενέστερες γενεές.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος Μπάμπης Μπαρμπουνάκης σε δήλωση του τόνισε: “ο μεγαλύτερος και πιο καταξιωμένος πολιτιστικός θεσμός, το Φεστιβάλ Βιβλίου της Θεσσαλονίκης, κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια να γίνει η συντροφιά του κάθε πολίτη. Το βιβλίο πρωτοπόρο και με την ανοδική του πορεία μπόρεσε ακόμη και στις δύσκολες συγκυρίες που πέρασε η ανθρωπότητα με την πανδημία, να συντροφεύει τον άνθρωπο και να τον κάνει να προσβλέπει με αισιοδοξία προς το μέλλον. Ευχαριστούμε όλους τους συνανθρώπους μας για την εμπιστοσύνη και την αγάπη τους προς τον Θεσμό και ευελπιστούμε να συνεχίσουμε με το ίδιο πάθος να δημιουργούμε μέσα από τις δράσεις μας περισσότερους αναγνώστες και να αναδεικνύουμε τη Θεσσαλονίκη μας πρωτοπόρα στο βιβλίο και τον πολιτισμό”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *