Thursday , 28 March 2024

Ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ θα πληρώνουν οι εποχικοί εργάτες γης, μετά το «πράσινο φως» της ΑΑΔΕ για την απόκτηση ΑΦΜ

Αίσια κατάληξη είχε το «σήριαλ» της ασφαλιστικής κάλυψης χιλιάδων πολιτών τρίτων χωρών που απασχολούνται ως εποχικοί εργάτες γης, μετά την απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να τους δώσει το δικαίωμα να αποκτήσουν αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ).

Ειδικότερα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν το ονοματεπώνυμο τους, το ονοματεπώνυμο του πατέρα και το όνομα της μητέρας τους, την ημερομηνία γέννησης, όπως επίσης τη χώρα όπου γεννήθηκαν (διψήφιος κωδικός 1503166-1) καθώς και φύλο (1: Άρρεν, 2: Θήλυ).

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι επίσης να δηλώσουν το Α.Φ.Μ. του εργοδότη τους, καθώς και τα στοιχεία του διαβατηρίου (αριθμό κ΄ ημερομηνία).

Σύμφωνα με την απόφαση Α.1174/2020, ως διεύθυνση κατοικίας για την απόδοση ΑΦΜ θα συμπληρώνεται η διεύθυνση του εργοδότη απ’ όπου θα προκύπτει και η αρμόδια εφορία (Δ.Ο.Υ.).

«Δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες αυτούς να ασφαλίζονται στον οργανισμό γεωργικών ασφαλίσεων (ΟΓΑ) με εργόσημο ώστε να καταστεί εφικτή η κάλυψη των αναγκών της αγροτικής οικονομίας…», τονίζεται, μεταξύ άλλων, στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας που κατέθεσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με τους μετακλητούς εργάτες γης.                                                                                                                                                

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *