Tuesday , 14 January 2025

Γιατί οι ασφαλιστικές εταιρίες μετατρέπουν τα συμβόλαια υγείας από μακροχρόνια σε ετήσια

Του Γ.Κατσιάνη

Αντιμέτωποι με υπέρογκες αυξήσεις στα ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας βρίσκονται, τα τελευταία χρόνια, εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές.

Αφορμή στάθηκε η ψήφιση του νόμου 4738/2020, σύμφωνα με τον οποίο δίνεται η δυνατότητα στις ασφαλιστικές εταιρίες να μετατρέψουν τα συμβόλαια υγείας από μακροχρόνια σε ετήσια.

Ειδικότερα, στο άρθρο 268 του σχετικού νόμου τονίζεται μεταξύ άλλων ότι “συμβατικές ρήτρες αναπροσαρμογής ασφαλίστρων σε μακροχρόνιες συμβάσεις ασφάλισης υγείας μπορούν να εξαρτούν την αναπροσαρμογή από αντικειμενικούς παράγοντες που στηρίζονται στην αρχή της καταλληλότητας, ήτοι σε πραγματικά και επίκαιρα δεδομένα της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας, όπως ιδίως η ηλικία του ασφαλισμένου και δείκτες, που είναι σαφείς, αντικειμενικοί, ευρέως προσβάσιμοι και επαληθεύσιμοι από τα συμβαλλόμενα μέρη, οι οποίοι διαμορφώνουν την τελική τιμή του ασφαλίστρου ανά έτος αναφοράς“.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, όπως αποκαλύπτει η Ένωση Καταναλωτών (Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ), τα μακροχρόνια συμβόλαια από 424.000 το 2017, να περιοριστούν σε 278.000 το 2023.

“Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ασφαλισμένοι σήμερα καταναλωτές (συνολικά 964.000 συμβόλαια υγείας, ισόβια και ετησίως ανανεωμένα) είναι εντελώς απροστάτευτοι απέναντι στις αυξήσεις που μονομερώς επιβάλλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες”, τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.

“Κλειδί” τα επιτόκια

Ωστόσο, το “κλειδί” της αύξησης των ασφαλιστηρίων βρίσκεται στον Ενιαίο Δείκτη Υγείας (ΕΔΥ) του ΙΟΒΕ, ο οποίος το 2020, αντικατέστησε τον Δείκτη Τιμών Υγείας της ΕΛΣΤΑΤ.

Ο παρακάτω πίνακας (φωτογραφία) δείχνει και τις μεγάλες διαφορές που καταγράφονται στους δύο δείκτες, με τις ασφαλιστικές εταιρίες να δίνουν “ψήφο εμπιστοσύνης” στον ΕΔΥ του ΙΟΒΕ, ως προς την αναπροσαρμογή των ετήσιων ασφαλίστρων υγείας, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και σε διψήφιο ποσοστό.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση καταναλωτή, ο οποίος μέσα σε δύο χρόνια είδε το ασφαλιστήριο συμβόλαιο υγείας να αυξάνει κατά 22,6%!

“Είναι απαράδεκτο οι καταναλωτές να υποχρεώνονται, εξαιτίας των υψηλών αυξήσεων, να εγκαταλείψουν ισόβια συμβόλαια που πλήρωναν μία ζωή, ακριβώς για να τα έχουν στην πιο ευαίσθητη ηλικία. Όπως εξίσου αυθαίρετες και απαράδεκτες είναι και οι αυξήσεις που λαμβάνουν χώρα στις ετησίως ανανεούμενες ασφαλίσεις”, σημειώνει η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *