Friday , 19 April 2024

Αυλαία απόψε της φετινής Αποκριάς – Οι εκδηλώσεις στη Βόρεια Ελλάδα

Κορυφώνονται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα που σηματοδοτούν το τέλος της Αποκριάς. Μια… γεύση από αποκριάτικα δρώμενα που οργανώνουν σήμερα, τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, πολιτιστικοί σύλλογοι σε συνεργασία με τους δήμους στη Βόρεια Ελλάδα.

Στο νομό Ημαθίας
Έως την Καθαρά Δευτέρα, το νταούλι και ο ζουρνάς ακούγονται σε κάθε γειτονιά της Νάουσας, συνοδεύοντας τα… μπουλούκια των Γενιτσάρων. Οι «Γενίτσαροι και Μπούλες» είναι το κεντρικό δρώμενο των αποκριάτικων εκδηλώσεων που διοργανώνει ο δήμος Νάουσας. Κυκλοφορούν σήμερα, τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, σε δρόμους της Νάουσας χωρίς να φορούν την κέρινη μάσκα «πρόσωπο». Με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια κάτοικοι και επισκέπτες επιδίδονται σε γλέντι με πατινάδες, κρασί και εδέσματα.
-Στο δημοτικό διαμέρισμα της Βέροιας, στη Μελίκη, οι διοργανωτές των αποκριάτικων εκδηλώσεων υπόσχονται μεγάλο ξεφάντωμα κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Καθαρή Δευτέρα με τον «καλόγερο των Θρακιωτών». Το θρακικό έθιμο –συγγενικό με τη γιορτή του Βάκχου- θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία της Μελίκης Ημαθίας.

Στο νομό Χαλκιδικής
Ο δήμος Πολυγύρου είναι έτοιμος για τη σημερινή παρέλαση των καρναβαλιών στον κεντρικό δρόμο της πόλης. Διοργανώνει γλέντι με ζουρνάδες και νταούλια, παρέλαση αρμάτων και μασκαράδων. Όσοι παρευρεθούν στο γλέντι θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν διαφόρων ειδών πίτες, ελιές, λουκάνικα, και άλλα εδέσματα.
-Σήμερα (26/2/2023) αποκριάτικες εκδηλώσεις με χορό, τραγούδι και κρασί διοργανώνουν και οι τοπικοί φορείς της Νικήτης στη Χαλκιδική

Στο νομό Πιερίας
Στους ρυθμούς του καρναβαλιού και η Πιερία. Σήμερα (Κυριακή 26 Φεβρουαρίου) τα «Τσάγκαλα» θα γιορταστούν σε Λιτόχωρο και σε Πλαταμώνα. Από το πρωί ως το απόγευμα καρναβάλια θα τραγουδούν, θα χορεύουν και θα κερνούν τους παρευρισκόμενους φασολάδα, ψητές σαρδέλες και κρασί. Κι αφού χορτάσουν χορό και γλέντι θα κάψουν τον καρνάβαλο χορεύοντας τοπικούς χορούς.

Στο νομό Κοζάνης
Σε… ρυθμούς καρναβαλιού και η Κοζάνη. Σε κάθε γειτονιά ανάβουν σήμερα το βράδυ οι φανοί, μεγάλες φωτιές, γύρω από τις οποίες χορεύουν και τραγουδούν μικροί και μεγάλοι. Οι μασκαράδες που περιφέρονται σε όλη την Κοζάνη, οι λαϊκοί οργανοπαίχτες και οι μπάντες είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του τοπικού καρναβαλιού.

Στο νομό Γρεβενών
Στα Γρεβενά, τα ‘Λογκατσάρια’, ομάδες μεταμφιεσμένων μπαινοβγαίνουν στα σπίτια, χορεύουν και ανάβουν φωτιές στους δρόμους.

Στο νομό Ξάνθης
Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι είναι ο θεσμός με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στην πόλη της Ξάνθης. Θεωρείται το μεγαλύτερο καρναβάλι της Βόρειας Ελλάδας και το δεύτερο μεγαλύτερο σε όλη την Ελλάδα, μετά το καρναβάλι της Πάτρας. Αποτελεί ένα από τα πλέον φημισμένα σε Ελλάδα και Βαλκάνια. Περίπου 15.000-20.000 καρναβαλιστές και 38 άρματα θα παρελάσουν σήμερα στην οδό 28ης Οκτωβρίου, στον κεντρικό δρόμο της πόλης, ενώ πάνω από 200.000 επισκέπτες θα διασκεδάσουν με τα αποκριάτικα δρώμενα της περιοχής.

Στο νομό Καστοριάς
Οι «Μπουμπούνες» είναι μεγάλες φωτιές που ανάβουν απόψε στις πλατείες της Καστοριάς. Σήμερα, Κυριακή της μεγάλης Αποκριάς, μικροί και μεγάλοι συγκεντρώνονται στη γειτονιά τους και ανάβουν τη φωτιά, ενώ ορχήστρες με πνευστά και χάλκινα παίζουν τοπικούς σκοπούς. Τα κεράσματα που έχουν ετοιμάσει οι άνθρωποι της γειτονιάς και το κόκκινο κρασί «δίνουν και παίρνουν», με το γλέντι να διαρκεί έως τα ξημερώματα. Οι μεγαλύτερες «μπουμπούνες» είναι της μεσαιωνικής πλατείας Ντουλτσό, της γειτονιάς του Απόζαρι, της πλατείας Ομονοίας και της γειτονιάς του παλαιού Νοσοκομείου.

Το καρναβάλι στο Ξινό Νερό Φλώρινας
Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στο Ξινό Νερό Φλώρινας διακρίνονται για τη σάτιρα, τον αυτοσαρκασμό και την έντονη διακωμώδηση. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής ετοίμασε και φέτος το αποκριάτικο καρναβάλι του Ξινού Νερού που είναι από τις πιο γνωστές διονυσιακές γιορτές στη Φλώρινα. Περιλαμβάνει χορούς μεταμφιεσμένων, με αποκορύφωμα την παρέλαση αρμάτων και πεζοπόρων ομάδων σήμερα, τελευταία Κυριακή της Αποκριάς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *