Monday , 24 March 2025

Αυξάνονται ραγδαία τα περιστατικά βίας ανηλίκων στην Ελλάδα – Στη Θεσσαλονίκη το οκτάμηνο του 2024 έφτασαν στην αστυνομία 516 περιστατικά

Ανησυχία προκαλεί η κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών ανήλικης παραβατικότητας μέσα σε ένα μόλις χρόνο. Το πρώτο 8μηνο του 2024 καταγράφηκαν 7.180 περιστατικά, ενώ το αντίστοιχο διάστημα πέρσι 4.875 περιστατικά.

Στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη το πρώτο οκτάμηνο του 2024 έφτασαν στην αστυνομία 516 υποθέσεις με 631 ανήλικους δράστες ενώ το αντίστοιχο διάστημα πέρσι τους άνδρες της αστυνομίας απασχόλησαν 456 υποθέσεις με 555 ανήλικους δράστες. Τελευταίο περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε πριν λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη, όταν τρεις 14χρονοι εγκλώβισαν σε τουαλέτα σχολείου συμμαθητή τους και τον βιντεοσκοπούσαν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για το περιστατικό «στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Τούμπας-Τριανδρίας συνέλαβαν τρεις νεαρούς για τα κατά περίπτωση αδικήματα της Παράνομης κατακράτησης κατά συναυτουργία, Απειλής κατά συναυτουργία, Παραβίασης του απορρήτου της τηλεφωνικής Επικοινωνίας και της προφορικής συνομιλίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, πρωινές ώρες της (25-09-2024), εντός τουαλέτας σχολείου όπου φοιτούν, οι τρεις νεαροί εγκλώβισαν από κοινού τον παθόντα συμμαθητή τους στερώντας του την ελευθερία και απειλώντας τον, ενώ ένας απ’ αυτούς, με τη συνδρομή και των υπολοίπων, κατέγραψε την πράξη τους με κινητό τηλέφωνο. Κατασχέθηκαν τα τρία κινητά τηλέφωνα των δραστών, τα οποία θα ερευνηθούν από την Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος».

Διπλασιάστηκαν οι συλλήψεις
Σοκάρουν την κοινωνία τα περιστατικά βίας που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με άγριους ξυλοδαρμούς, συμπλοκές και bullying μεταξύ νεαρών παιδιών. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. τα περισσότερα περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων παρατηρούνται σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Θεσσαλία. Άλλο ένα μελανό στοιχείο είναι ότι διπλασιάστηκαν οι συλλήψεις ανηλίκων για πρόκληση σωματικών βλαβών, οι οποίες το πρώτο 8μηνο του 2024 άγγιξαν τις 666 ενώ το αντίστοιχο περσινό έφτασαν τις 383. Μέσα σε μόλις δύο μήνες αστυνομικοί βρέθηκαν σε περισσότερα από 6.500 σημεία σε ολόκληρη τη χώρα για να… χαρτογραφήσουν τη νεανική παραβατικότητα, οι έλεγχοι αυξήθηκαν το τελευταίο έτος κατά 41% και οι συλλήψεις «εκτοξεύτηκαν» το πρώτο οκτάμηνο του 2024 κατά 45%. Τα στατιστικά στοιχεία από τα καταγεγραμμένα περιστατικά εγκληματικότητας ανηλίκων και αυτά που συγκεντρώθηκαν κατά τις εβδομαδιαίες επιχειρήσεις ενημέρωσης και πρόληψης της ΕΛ.ΑΣ. σε χώρους συγκέντρωσης μαθητών, φαίνεται να επιβεβαιώνουν τη ραγδαία αύξηση που καταγράφεται στους περισσότερους δείκτες παραβατικότητας στις νεαρές ηλικίες.

Τα αίτια της έξαρσης βίας
Μια δυσλειτουργική οικογένεια, η έλλειψη επικοινωνίας με τους γονείς ή η απουσία ορίων βρίσκονται πολλές φορές πίσω από τον θύτη του σχολικού εκφοβισμού. Την ανάγκη όλοι οι εμπλεκόμενοι (σχολείο, οικογένεια κτλ.) να κινητοποιηθούν για την πρόληψη, διαχείριση και αντιμετώπιση των περιστατικών εκφοβισμού επεσήμανε σε σχετική ημερίδα ο σύμβουλος εκπαίδευσης δασκάλων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, δρ. Δημήτριος Σιδηρόπουλος. Ο ίδιος αναφέρθηκε «στα εργαλεία που έχει στη διάθεση της η σχολική κοινότητα για την πρόληψη του φαινομένου, όπως η αξιολόγηση σχολικών μονάδων, η συμμετοχή σε προγράμματα και η σύνταξη εσωτερικού κανονισμού». Για την αντιμετώπιση των ανηλίκων παραβατών από τη δικαιοσύνη και στις αλλαγές που έφερε ο νέος ποινικός κώδικας ο πρωτοδίκης Ιωάννης Γραμματικός εξηγεί ότι «για τους παραβάτες μέχρι 12 ετών δεν λαμβάνονται μέτρα. Από 12 έως 15 ετών δεν καταλογίζονται ποινικά οι πράξεις και λαμβάνονται αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα. Πάνω από τα 15, εφόσον η πράξη είναι κακούργημα, υπάρχει η δυνατότητα να αποφασιστεί εγκλεισμός σε φυλακή ανηλίκων. Με τις προηγούμενες διατάξεις, ο εγκλεισμός αφορούσε μόνο τα κακουργήματα που έχουν στοιχεία βίας, στρέφονται κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας».

Μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου
Οι αρχές εκτιμούν ότι είναι μεγαλύτερος ο «σκοτεινός» αριθμός των περιστατικών που ποτέ δεν γίνονται γνωστά στην αστυνομία. Panic button για μαθητές, επιχειρήσεις της αστυνομίας σε πλατείες, εμπορικά κέντρα και στέκια νεανικής εγκληματικότητας, διαδικτυακοί… ντετέκτιβ – ερευνητές των αθέατων παραβατικών συμπεριφορών στα social media, 24ωρη τηλεφωνική γραμμή, νέες υπηρεσίες και τμήματα της ΕΛ.ΑΣ. «επιστρατεύονται» για την προστασία των ανηλίκων. Πρόκειται για το πλέγμα των μέτρων που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε μια προσπάθεια να περιορίσει το ανησυχητικά κλιμακούμενο φαινόμενο της ανήλικης παραβατικότητας, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να αποτυπώνεται η επιδιωκόμενη μείωση στις θλιβερές στατιστικές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *