Friday , 19 April 2024

Αυξάνονται τα “λουκέτα” στην αγορά της Καλαμαριάς – Στη γραμμή εκκίνησης το Open Mall

Αυξήθηκαν το τελευταίο διάστημα τα καταστήματα που βάζουν λουκέτο στην αγορά της Καλαμαριάς, η οποία σημειωτέον είναι η πιο «δυνατή» από τις περιφερειακές τοπικές αγορές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που επιφέρει η πανδημία του covid-19. Στη γραμμή εκκίνησης, περνά σταδιακά στο μεταξύ η υλοποίηση του project του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου (Open Mall) Καλαμαριάς, με σημαντικές πάντως καθυστερήσεις, ενώ η περίοδος των θερινών εκπτώσεων δεν καταφέρνει να αναπληρώσει τις απώλειες των προηγούμενων μηνών.

Πιο πρόσφατη και αρκετά «ηχηρή» αποχώρηση από την αγορά της Καλαμαριάς είναι το λουκέτο που έβαλε το κατάστημα υποδημάτων «Migato» στην Ιωάννη Πασσαλίδη, τον πιο εμπορικό δρόμο της τοπικής αγοράς στο τμήμα από τον συμβολή της με την Πόντου μέχρι δυο τετράγωνα μετά τον πεζόδρομο.

Ο ίδιος δρόμος-η Πασσαλίδη αριθμεί  σήμερα πλέον επτά άδεια καταστήματα (πρώην ηλεκτρονικά παιχνίδια, ένα κατάστημα παιδικής ένδυσης, ακόμη ένα κατάστημα παιδικής ένδυσης μεταφέρθηκε σε μικρότερο χώρο στον ίδιο δρόμο, το προαναφερόμενο πρώην κατάστημα υπόδησης, ένα κατάστημα με είδη διακόσμησης ζωγραφισμένα στο χέρι κ.α.), ενώ στον κεντρικό πεζόδρομο της Κομνηνών τα άδεια καταστήματα έχουν αυξηθεί σε πέντε (από κλάδους ένδυσης αλλά και εστίασης, όπως το πρώην ψητοπωλείο Σολομωνίδη) στο κεντρικό τμήμα από τη Μεταμορφώσεως μέχρι την Πασσαλίδη και ακόμη ένα σε παρακείμενο στενό που έκλεισε πρόσφατα (επίσης πρώην κατάστημα παιδικής ένδυσης) και άλλο ένα στο τμήμα του πεζόδρομου πάνω από την Πασσαλίδη. Τρία άδεια καταστήματα αριθμεί πλέον και η Μεταμορφώσεως στο τμήμα της από την Πόντου μέχρι τον πεζόδρομο.

Στο μεταξύ, η περίοδος των θερινών εκπτώσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως αναφέρει στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου «Ερμής», κ.Δημήτρης Μηλιάδης, είναι απογοητευτική και η τοπική αγορά κινείται φέτος σε υφεσιακούς ρυθμούς.

Open Mall

Στις…ράγες αρχίζει να μπαίνει σταδιακά – μετά ωστόσο από καθυστερήσεις  και προ ακόμη του κορωνοϊού – το project του Open Mall Καλαμαριάς.

Από πλευράς του Δήμου Καλαμαριάς έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τον Σύμβουλο του έργου, το οποίο περιλαμβάνει πλήθος υποέργων. Όπως δηλώνει στο thesseconomy,gr ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, υπάρχει ανάδοχος για το υποέργο του Συμβούλου και αυτό ξεκινάει, έχει μπει σε φάση υλοποίησης.

 Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης από την πλευρά του σήμερα (19 Αυγούστου 2020) ξαναπροκήρυξε διαγωνισμό για σύναψη σύμβασης μίσθωσης έργου ιδιωτικού δικαίου για το έργο «Διαχείριση και Δημοσιότητα της πράξης “ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ», δηλαδή για Aρχιτέκτονα αλλά και για τη Δημοσιότητα του έργου. Ο πρώτος αντίστοιχος διαγωνισμός που είχε προκηρυχθεί το Φεβρουάριο απέβη άγονος (ακολούθησε η περίοδος της καραντίνας και άλλων μέτρων για τον κορωνοϊό), αλλά αναμενόταν να είχε προκηρυχθεί από το 2019

Το έργο του «Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου Καλαμαριάς» υλοποιείται από κοινού από τον Δήμο Καλαμαριάς και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, µε κωδικό ΟΠΣ 5034918 µε κύριο ανάδοχο τον ∆ήµο Καλαµαριάς και συνδικαιούχο το ΕΕΘ. Ο συνολικός προϋπολογισµός ανέρχεται σε 1.835.153,20 ευρώ από το πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ, εκ των οποίων 1.499.439,20 ευρώ κατανέµονται ως χρηµατοδότηση στο ∆ήµο Καλαµαριάς και 335.714,00 ευρώ ως χρηµατοδότηση στο ΕΕΘ.

Το έργο έχει πολλά υποέργα, μπορεί για κάποια να υπάρχουν ανάδοχοι εντός του 2020 αλλά συνολικά αναμένεται να υλοποιηθεί το 2021.

Οι προβλεπόμενες δράσεις του Δήμου:

  • Ανάπλαση της οδού Μητροπολίτου Χρυσάνθου και των κάθετων οδών, στο εμπορικό κέντρο του Δ.Καλαμαριάς
  • Εγκατάσταση σταθμών κοινόχρηστων ποδηλάτων
  • Εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού (έξυπνα παγκάκια με WiFi sensors, πινακίδες βαδίσματος, κάδοι, γλάστρες κλπ.)
  • Δωρεάν ασύρματο δίκτυο στην περιοχή παρέμβασης
  • Συστήματα έξυπνης διαχείρισης σχετικά με την πληρότητα κάδων απορριμμάτων
  • Συστήματα ελέγχου ρύπανσης
  • Προμήθεια ηλεκτρικού απορριμματοφόρου για εργασίες αποκομιδής απορριμμάτων
  • Εγκατάσταση σταθμών φόρτισης για τα ηλεκτρικά οχήματα του Δήμου
  • Εγκατάσταση ψηφιακής σήμανσης για την διαδραστική πληροφόρηση πολιτών και επισκεπτών.

Οι προβλεπόμενες δράσεις του ΕΕΘ:

  • Επενδύσεις με ομοιόμορφα υλικά
  • Εγκατάσταση ομοιόμορφων στεγάστρων & τεντών
  • Εργασίες χρωματισμού εξωτερικών όψεων
  • Διοργάνωση εκδηλώσεων για την προβολή & προώθηση της εμπορικής περιοχής
  • Δημιουργία ψηφιακού λογότυπου
  • Προβολή σε ψηφιακά και άλλα μέσα βάσει επικοινωνιακής καμπάνιας
  • Δημιουργία & διαχείριση λογαριασμού social media (Facebook) του Open Mall
  • Δημιουργία συστημάτων/πλατφόρμες ενίσχυσης τοπικής επιχειρηματικότητας μέσω υπηρεσιών αλληλεπίδρασης, ενίσχυσης πιστότητας & επιβράβευσης επισκεπτών.

Οφέλη  από την λειτουργία του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου, εκτιμάται ότι θα έχει το σύνολο των καταστημάτων της περιοχής παρέμβασης, το σύνολο των κατοίκων, των επισκεπτών, καθώς και ο Δήμος Καλαμαριάς. Επιπλέον, παράλληλα με όλα τα παραπάνω διευκολύνεται η προσβασιμότητα των κατοίκων και επισκεπτών στην περιοχή, μειώνεται η όχληση και η ρύπανση, αυξάνεται η ασφάλεια των πεζών και η καλύτερη ροή των οχημάτων, η περιοχή αποκτά εικόνα σύγχρονης πόλης με υψηλή ποιότητα ζωής και αυξάνεται η επισκεψιμότητά της και επίσης βελτιώνεται η προβολή των επιχειρήσεων και η επαφή τους  με τους κατοίκους/επισκέπτες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *