Wednesday , 17 April 2024

Αυξήθηκε η ζήτηση για καυσόξυλα λόγω της ενεργειακής κρίσης-Ο κόσμος έχει στραφεί μέχρι και στις…μασίνες!-Μεγάλη άνοδος τιμών

Στροφή του κόσμου στα καυσόξυλα έχει επιφέρει μεταξύ άλλων η υπέρμετρη αύξηση των τιμολογίων του φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον έλλειψη και να έχουν ανέβει σημαντικά οι τιμές και στα ξύλα, ενώ μεγάλες είναι οι καταγραφόμενες αυξήσεις και στην τιμή των πέλλετ, όπου επίσης υπάρχει διεθνής έλλειψη, και των μπρικετών.

Για πολύ μεγάλη στροφή του κόσμου στα καυσόξυλα κάνει λόγο μιλώντας στο Thesseconomy.gr ο ιδιοκτήτης εταιρείας εμπορίας καυσοξύλων, με έδρα την Πυλαία της Θεσσαλονίκης, Σάκης Νικολούδης, αλλά όπως προσθέτει “δεν μας βοηθάει η πολιτεία. Δεν ζητάμε επιδόματα, αλλά να δώσουν περισσότερα τα δασαρχεία για να κρατηθούν κάτω οι τιμές. Πέρυσι το καλοκαίρι για διάστημα περίπου ενός μηνός μετά την πυρκαγιά στην Εύβοια είχε απαγορευτεί η είσοδος στον Χολομώντα, με αποτέλεσμα να μην μαζευτούν οι ποσότητες εκείνες που θα διασφάλιζαν τη διατήρηση των τιμών. Ο υλοτόμος και ο έμπορος καυσόξυλων δεν καίει το δάσος, αντιθέτως είναι ο πρώτος που θέλει να το προστατεύσει από τη φωτιά. Πρέπει τα δασαρχεία να δώσουν μεγαλύτερα τμήματα. Οι υλοτόμοι έχουν περίπου 2,5 μήνες να μπουν στον Ταξιάρχη, στον Χολομώντα, λόγω του χειμώνα και των χιονιών. Όταν ήταν δηλαδή καλός ο καιρός δεν προλάβαμε να στοκάρουμε ποσότητες και τώρα υπάρχει έλλειψη”.

Για πρώτη φορά, μάλιστα, όπως σημειώνει ο κ.Νικολούδης, “ενώ μέχρι πρότινος ο κόσμος ζητούσε κατά κανόνα ξύλα για τζάκια, πλέον ζητά μικρά ξύλα για…μασίνες (σ.σ. ξυλόσομπες με φούρνο). Ο κόσμος έχει στραφεί στις μασίνες!”

Τις τιμές, επίσης, τις κρατούσαν χαμηλά οι Βούλγαροι, οι οποίοι όμως λόγω της ίδιας κατάστασης (ενεργειακής κρίσης) που επικρατεί και στη γειτονική χώρα δεν έρχονται πια και εκτιμάται ότι δεν θα έρθουν ούτε το φθινόπωρο.

Ο κ.Νικολούδης δηλώνει ότι λόγω της καθετοποιημένης οργάνωσης της επιχείρησής του έχει αυξήσει τις τιμές στα καυσόξυλα μόνο κατά 5 ευρώ το κυβικό μέτρο, δηλαδή από τα 65 στα 70 ευρώ το κ.μ., ωστόσο στην αγορά καταγράφονται και πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις, με τιμές που πλησιάζουν μέχρι και 100 ευρώ το κ.μ.

Πέλλετ – Μπρικέτες

Μεγάλες αυξήσεις έχουν πάρει επίσης οι τιμές των πέλλετ ξύλου και των μπρικετών, είδη στα οποία επίσης διεθνώς καταγράφεται έλλειψη λόγω της αυξανόμενης ζήτησης. Από την εταιρεία “Τιμολέων” επισημάνθηκε στο Thesseconomy.gr ότι οι εν λόγω αυξήσεις είναι της τάξης του 20%-30%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *