Thursday , 28 March 2024

Αυστηρότερες για τις ελληνικές επιχειρήσεις οι διατάξεις του νέου νόμου για την Εταιρική Διακυβέρνηση

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι διατάξεις του επικείμενου νέου νόμου περί Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕΔ) στην Ελλάδα θα είναι αυστηρότερες σε σύγρκιση με τις ισχύουσες του νόμου του 2002 απηύθυναν οι ελληνικές χρηματιστηριακές αρχές στην εκδήλωση που διοργάνωσαν απόψε στο Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης το Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), με θέμα “Εταιρική Διακυβέρνηση και Βιώσιμη Ανάπτυξης: Σύγχρονες Τάσεις και Βέλτιστες Πρακτικές”

Όπως επισήμανε σχετικά η Β’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Νατάσα Στάμου, οι διατάξεις του νέου νόμου θα έχουν μεγαλύτερη εξειδίκευση, αλλά θα είναι και πιο αυστηρές και θα μπούμε σε μια μεταβατική περίοδο προσαρμογής πιο δύσκολης και αυστηρής, γιατί τουλάχιστον στην περίπτωση της Ελλάδας η αυτορρύθμιση δεν πέτυχε για τις εισηγμένες, προκειμένου να δοθεί το στίγμα ότι δεν υπάρχουν περιθώρια και δεν υπάρχει η πολυτέλεια να μην εφαρμόζονται οι αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης.

Όπως τόνισε, εξάλλου, ο ειδήμων σε θέματα ΕΔ Στίλπων Νέστωρ-επικεφαλής της  Λονδρέζικης Nestor Advisors Ltd., οι επενδυτές που γίνονται ESG, δηλαδή υιοθετούν τους κανόνες για
Περιβάλλον, Κοινωνία και Εταιρική Διακυβέρνηση πολλαπλασιάζονται, με αποτέλεσμα οι επενδύσεις αυτές από 22 τρισεκατ. δολάρια το 2016, να φθάσουν μέσα σε μια διετία στα 30 τρισεκατ.δολ. το 2018. 

Από τν πλευρά τουο πρόεδρος του ΣΒΕ. Αθανάσιος Σαββάλκης, τόνισε την ανάγκη ανεξαρτησίας ανεξαρτησίας του δ.σ. μίας επιχείρησης από την ιδιοκτησία, ειδικά στις περιπτώσεις οικογενειακού χαρακτήρα επιχειρήσεων και έθεσε δυο θέματα-προϋποθέσεις προς αξιοποίηση από τις ελληνικές οικογενειακές επιχειρήσεις:

  • πραγματική καιόχι προσχηματική επικοινωνία μεταξύ των μελών του δ.σ.
  • επιλογή των ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών στα δ.σ. με κριτήιο την εμπορία και την κατάρτισή τους, τη γνώση του αντικειμένου, το ήθος και την ακεραιότητά τους και τη διάθεσή τους να συνεισφέρουν θετικά στην έμπρακτη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *