Είδος πολυτελείας έχει γίνει η… ταπεινή σαρδέλα από τα οικονομικά κάποτε ψάρια για τα ελληνικά νοικοκυριά. Η τιμή της έχει αυξηθεί κατακόρυφα, φτάνοντας τα 12 με 14 ευρώ, επίπεδα που παλαιότερα θεωρούνταν απίθανα για ένα τόσο δημοφιλές και οικονομικό ψάρι. Βασική αιτία της ανατίμησης, είναι η μείωση των αλιευμάτων εξαιτίας της κλιματικής κρίσης. Όπως εξηγεί στο thesseconomy.gr ο ιχθυολόγος ς Θεσσαλονίκης Σπύρος Τσιάρας «η Μεσόγειος τα τελευταία τρία χρόνια έχει ανεβάσει τις θερμοκρασίες του νερού. Όλοι οι θαλάσσιοι οργανισμοί έπαθαν σε μεγάλο βαθμό αφανισμό. Είναι πανμεσογειακό το πρόβλημα. Δεν υπάρχουν ψάρια».
Αιτία η κλιματική κρίση
Η μέση θερμοκρασία των επιφανειακών νερών των ελληνικών θαλασσών εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά ενάμιση βαθμό Κελσίου τα τελευταία 30 χρόνια. Σύμφωνα με σταθερούς σταθμούς δειγματοληψίας του ΕΛΚΕΘΕ σε κάποιους σταθμούς στα 200 μ. βάθος στο Αιγαίο πέλαγος η θερμοκρασία των νερών ήταν στους 3,5 βαθμούς Κελσίου. «Αυτά τα παγωμένα νερά το καλοκαίρι δημιουργούσαν τα ρεύματα και λειτουργούσε ως κλιματιστικό για τα παράκτια συστήματα» λέει ο κ. Τσιάρας. Και εξηγεί ότι «δυστυχώς φέτος τα Χριστούγεννα καταγράφηκε θερμοκρασία στους 9 βαθμούς Κελσίου. Έξι βαθμοί πάνω από το κανονικό. Έχουμε μη δυνατότητα ψύξης των παράκτιων συστημάτων κατά τους καύσωνες. Εξαιτίας της υπεραύξησης στο πλανγκτόν κι άλλων αλυσιδωτών παραγόντων θανατώθηκε κάθε θαλάσσιος οργανισμός στη Μεσόγειο».
Αύξηση της τιμής πάνω από 100% σε έναν χρόνο (2024-2025)
Μέσα σ’ ένα χρόνο (2024-2025) η τιμή χονδρικής της σαρδέλας από 3 ευρώ έφτασε -και σε κάποιες περιπτώσεις -ξεπέρασε τα 8,50 ευρώ το κιλό. Οι επαγγελματίες του κλάδου αποδίδουν την αύξηση των τιμών στο αυξημένο κόστος παραγωγής, μεταφοράς και συντήρησης, καθώς και στη μειωμένη εγχώρια αλιευτική παραγωγή. Η ζήτηση είναι τεράστια άρα και το κόστος είναι αυξημένο. Σε όλη την Ελλάδα ψαρεύεται η σαρδέλα, υπάρχει σε όλο το Αιγαίο, ωστόσο τώρα πια έχουν μειωθεί κατά πολύ οι ποσότητες, δεν υπάρχει. Από την πλευρά τους, οι καταναλωτές περιορίζουν τις αγορές τους σε πιο οικονομικά είδη ή στρέφονται σε εναλλακτικές πρωτεΐνες.