Friday , 19 April 2024

Αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στο 20% επί του ΑΕΠ “βλέπει” για φέτος ο ΣΕΒΕ

Ανοδικά κινούνται οι ελληνικές εξαγωγές φέτος και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων ΣΕΒΕ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, νωρίτερα σήμερα το απόγευμα, πριν την έναρξη εκδήλωσης που συνδιοργάνωσε ο ΣΕΒΕ με τη “διαΝΕΟσις”, εξέφρασε την εκτίμηση ότι φέτος μπορούν να σπάσουν το φράγμα του 20% της συμμετοχής τους στο ΑΕΠ της χώρας, έναντι ποσοστού 18,1% το 2018.

Παρόλα αυτά, όπως πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, η αύξηση αυτή των εξαγωγών  δεν πρέπει να μας ξεγελάει, διότι  ο μέσος όρος  συμμετοχής των εξαγωγών στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. είναι στο 33,4%, δηλαδή συγκερκτκά η Ελλάδα παραμένει σε χαμηλά εξαγωγικές επίπεδα στην Ε.Ε.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η τελευταία διπλή έρευνα της διαΝΕΟσις για τις ελληνικές εξαγωγές και τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, από την οποία προκύπτει μεταξύ άλλων ότι στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης οι μεγάλοι Έλληνες εξαγωγείς αύξησαν τις εξαγωγές τους και μεγάλωσαν περισσότερο, ενώ αντιθέτως ποσοστό της τάξης του 30-35% των μικρών εξαγωγικών επιχειρήσεων βγήκαν εκτός αγοράς και οι εξαγωγικές επιχειρήσεις λιγοστεύουν αλλά εξάγουν περισσότερο. «Στις εξαγωγές το μέγεθος έχει σημασία», τόνισε η Μαργαρίτα Κατσίμη  καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών-εκ των συντακτών των ερευνών. Μία επιχείρηση, μάλιστα, όπως εκτιμάται, που ανήκει στο 1% των εταιρειών με τις υψηλότερες εξαγωγές εξάγει κατά μέσο όρο πάνω από 100 φορές περισσότερο από μια επιχείρηση που ανήκει στο υπόλοιπο 99% των εξαγωγέων και το 53% των ελληνικών εξαγωγών διεξάγεται από μόλις 100 επιχειρήσεις. 

Σημεία που αφορούν στις ελληνικές εξαγωγές και θα πρέπει να μας προβληματίζουν, ασήυμφωνα επίσης και πάλι με την κα.Κασίμη, είναι αφενός η μεγάλη συμμετοχή των πετρελαιοειδών στις εξαγωγές και η αύξησή τους στην “πίτα” των ελληνικών εξαγωγών, με μερίδιο πάνω από το 30%) αλλά με συγκριτικά χαμηλότερη προστιθέμενη αξία από άλλες κατηγορίες εξαγώγιμων προϊόντων, αφετέρου το γεγονός ότι η συμμετοχή των βιομηχανικών προϊόντων στις ελληνικές εξαγωγέςδεν ξεπερνά το 48%, λεναντι αντίστοιχων ποσοστών της τάξης του 80% στην Ιταλία και την Ισπανία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *