Thursday , 18 April 2024

Αύξηση ως και 45% σημείωσαν οι τιμές των ενοικίων,λόγω Airbnb-Σε ύφεση η βραχυχρόνια μίσθωση στη Θεσσαλονίκη

Του Γ. Κατσιάνη

Σε ύφεση βρίσκεται το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων στη Θεσσαλονίκη, γνωστού και ως Airbnb.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Ακινήτων, σήμερα μόλις 1800 ακίνητα στη Θεσσαλονίκη διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση όταν πριν από δύο χρόνια, ο αντίστοιχος αριθμός ακινήτων έφτανε τις 3.000.

“Το γεγονός ότι από πέρυσι οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν στην φορολογική δήλωση τα εισοδήματα που προέρχονται από βραχυχρόνια μίσθωση,λειτούργησε ανασταλτικά στην περαιτέρω άνθηση του φαινομένου”, δήλωσε ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών Ακινήτων, Κώστας Γεωργάκος.

Επιπλέον, σημείωσε πως το περιθώριο κέρδους για έναν ιδιοκτήτη που θα μισθώσει το ακίνητο του είναι αισθητά μειωμένο.

“Λάβετε υπόψη σας ότι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα πρέπει να αποδώσει το 20% στην πλατφόρμα που φιλοξενείται η αγγελία, άλλο ένα 20% είναι τα πάγια έξοδα (φως,νερό) και 30%-35% είναι το ποσοστό που αναλογεί στους φόρους”,σημείωσε.

“Ράλι” οι τιμές των ενοικίων,λόγω Airbnb

Ωστόσο, η άνθηση του φαινομένου της βραχυχρόνιας μίσθωσης,το προηγούμενο διάστημα,είχε ως αποτέλεσμα να χτυπήσουν “κόκκινο”οι τιμές των ενοικίων.

Όπως αποκάλυψε η αρχιτέκτονας, Τόνια Κατερίνη, σε κάποιες περιοχές της χώρας καταγράφηκε αύξηση ως και 45%(!) στις τιμές των ενοικίων,τα προηγούμενα τρία χρόνια.

“Το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε κυρίως στις τουριστικές περιοχές ενώ στα αστικά κέντρα, η αντίστοιχη αναπροσαρμογή ήταν ως και 15%”, υποστήριξε η κα Κατερίνη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *