Saturday , 20 April 2024

Α.Τζιτζικώστας: “Το 2019 είναι έτος Επιχειρηματικότητας για την ΠΚΜ” – Νέες δράσεις για επιχειρήσεις εντος του 2019

«Το είπαμε, δεσμευτήκαμε και το κάνουμε πράξη: Το 2019 είναι έτος ‘Επιχειρηματικότητας’ για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Με όλες μας τις δυνάμεις είμαστε στην πρώτη γραμμή για την καταπολέμηση της ανεργίας, τη δημιουργία καλών, σταθερών θέσεων εργασίας, την παροχή κινήτρων για να μείνουν οι νέοι στον τόπο τους για να επιστρέψουν εκείνοι που έφυγαν, για να μπορούν να τολμήσουν, να δημιουργήσουν, να επιχειρήσουν εδώ, στην Κεντρική Μακεδονία». Με αυτά τα λόγια, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, έδωσε το στίγμα των προσπαθειών της Περιφέρειας, για την πλήρη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων που διαθέτει η Περιφέρεια, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στη σημερινή συνεδρίαση της 5ης Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2014 – 2020, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ανακοίνωσε τον προγραμματισμό των επόμενων προσκλήσεων σε τρεις άξονες ειδικά για το συγκεκριμένο τομέα, εντός του 2019

Παρόντες στη συνεδρίαση, εκτός των μελών της Επιτροπής Παρακολούθησης ήταν και έξι στελέχη, εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών. Η αντιπροσωπεία των στελεχών αποτελείται από τους: Christophe RΟUILLON (Δήμαρχος της πόλης Coulaines της Γαλλίας και μέλος της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών), Valentina PINNA (Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), Ana María VEGA FERNÁNDEZ (Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Επιχειρηματικότητας και Ανταγωνιστικότητας της Κυβέρνησης της Εξτρεμαδούρα στην Ισπανία), Annabelle FAVREAU (Γενική Διεύθυνση Επιχειρηματικότητας και Ανταγωνιστικότητας της Κυβέρνησης της Εξτρεμαδούρα στην Ισπανία), Christine CHANG (Περιφέρεια του Ελσίνκι-Ουσίμα στη Φινλανδία) και John BENNETT (Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών). H επίσκεψη της αντιπροσωπείας αποτελεί συνέχεια της ανακήρυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ως Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Περιφέρειας για το 2018.

«Στην Κεντρική Μακεδονία ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός όλων των αναπτυξιακών δράσεων γίνεται πάντα με τη συνεργασία και τη συμμετοχή όλων των φορέων. Έτσι λειτουργούμε όλα αυτά τα χρόνια, κατακτώντας την πρώτη θέση στην Ελλάδα, εδώ και πέντε χρόνια στην απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων και την υλοποίηση έργων, έτσι ακριβώς θα λειτουργήσουμε και στο σχεδιασμό της νέας Προγραμματικής Περιόδου, του νέου ΕΣΠΑ 2021 – 2027, αξιοποιώντας από το πρώτο μέχρι το τελευταίο ευρώ», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Για την πρόοδο του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι έχουν εξειδικευθεί δράσεις ύψους 1,086 δισ. ευρώ, έχουν εκδοθεί 166 προσκλήσεις συνολικού ύψους 1,028 δισ. ευρώ και εντάχθηκαν 656 έργα συνολικού προϋπολογισμού 893,4 εκ. ευρώ, από τα οποία έχουν ήδη ενεργοποιηθεί συμβάσεις ύψους 449 εκ. ευρώ.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έκανε ειδική αναφορά στον τομέα της Επιχειρηματικότητας και της Καινοτομίας, λέγοντας ότι «είναι ο πιο κρίσιμος τομέας και πρώτη προτεραιότητα της Περιφέρειας, επειδή ο πρώτος και κορυφαίος στόχος μας είναι η δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, η καταπολέμηση της ανεργίας και η αναχαίτιση της μετανάστευσης των νέων στο εξωτερικό».

Νέα προγράμματα για επιχειρήσεις

Περαιτέρω, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ανακοίνωσε μάλιστα τον προγραμματισμό των επόμενων προσκλήσεων σε τρεις άξονες ειδικά για το συγκεκριμένο τομέα, εντός του 2019:

1.Θα προκηρυχθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2019 οι δράσεις Κουπόνια Καινοτομίας με 5 εκ. ευρώ και τα Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας, Έρευνας και Ανάπτυξης με 6 εκ. ευρώ.

2.Θα προκηρυχθεί η δράση που αφορά στην ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων από επιχειρήσεις πληροφορικής με προϋπολογισμό 3 εκ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του 2019.

3.Προετοιμάζουμε μια μεγάλη δράση για την ίδρυση νεοφυών επιχειρήσεων με 100% επιδότηση και συνολικό προϋπολογισμό 20 εκ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2019 και μία στοχευμένη δράση για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των λαϊκών αγορών, η οποία θα αφορά την ενίσχυση των εμπόρων και των παραγωγών λαϊκών αγορών με 5 εκ. ευρώ επίσης για το δεύτερο εξάμηνο του 2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *