Friday , 29 March 2024

Βαθύ το αποτύπωμα του covid-19 στη φετινή θερινή εκπτωτική περίοδο σε Θεσσαλονίκη και Αττική

Βαθύ είναι το αποτύπωμα της πανδημίας του covid-19 στη φετινή θερινή εκπτωτική περίοδο, τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στην Αττική και εκφράζονται βάσιμοι πλέον φόβοι ότι οι ελληνικές εμπορικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην καταβολή των οφειλών από την περίοδο της καραντίνας, καθώς ο τζίρος τους παραμένει καθοδικός.

Η πτώση της εμπορικής-αγοραστικής κίνησης στις φετινές θερινές εκπτώσεις στη Θεσσαλονίκη, όπως τονίζει στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ.Παντελής Φιλιππίδης, είναι μεγάλη σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, η οποία εξάλλου επίσης δεν ήταν καλή και οι απώλειες τζίρων στην αγορά της Θεσσαλονίκης γενικότερα λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊύ κινούνται από 30 έως 605

«Οι Έλληνες δεν έχουν χρήματα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού ή ακόμη και αν έχουν φοβούνται να ξοδέψουν λόγω της ανασφάλειας για επικείμενο νέο κύμα του covid-19. Τουρισμός –  δηλαδή Βαλκάνιοι – επίσης δεν υπάρχει και οι επιχειρήσεις δεν «βγαίνουν» γι να πληρώσουν όχι μόνο τις οφειλές από την εποχή της καραντίνας που πρέπει να αρχίσουν να καταβάλουν, αλλά ούτε καν τις υποχρεώσεις του Ιουλίου», τονίζει ο κ.Φιλιππίδης.

Στο περιβάλλον αυτό ο πρόεδρος του ΕΣΘ τονίζει ότι από την αρχή η Κυβέρνηση έπρεπε να είχε ακούσει τις προτάσεις για καταβολή των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων όχι μετά από 75 ημέρες αλλά σε 60 δόσεις, ώστε να μπορούν οι επιχειρηματίες-έμποροι να προσπαθήσουν έστω να τις καταβάλλουν. «Αυτό που φοβάμαι περισσότερο είναι μην χαθεί η ελπίδα. Αν χαθεί η ελπίδα, χάνεται το εμπόριο», καταλήγει σχετικά.

“Η χρονιά που διανύουμε, θα μας γυρίσει σίγουρα αρκετά χρόνια πίσω, χωρίς ακόμα να γνωρίζουμε πόσο. Όπως όλα δείχνουν, βαθύ θα είναι το αποτύπωμα της πανδημίας στις φετινές θερινές εκπτώσεις, με την αγοραστική κίνηση στην Αττική να συνεχίζει υποτονικά, αντίστοιχα με τα επίπεδα του διαστήματος που έχει μεσολαβήσει από την πλήρη άρση του lockdown”, τόνισε σε δηλώσεις του από την πλευρά του ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, κ.Βασίλης Κορκίδης.

Κατά τον ίδιο, επίσης, “ενδεχομένως η φετινή χρονιά να είναι η χειρότερη της τελευταίας δεκαετίας, αφού η μείωση των πωλήσεων, που καταγράφεται τα α’ εξάμηνο του 2020, στο εμπόριο είναι -23% και η μείωση στα κέρδη των εμπορικών επιχειρήσεων είναι -77%”. Αυτά τα μεγέθη δύσκολα, όπως πρόσθεσε, ανατρέπονται στο β’ εξάμηνο, αλλά τουλάχιστον μπορούν να βελτιωθούν μέχρι τέλος του έτους, μειώνοντας αισθητά τις προβλεπόμενες απώλειες.

Στο μεταξύ, το 65% των εμπορικών καταστημάτων στην Αττική δηλώνει πως έχει πληγεί από την κρίση της πανδημίας και εκτιμά τις απώλειες τζίρου στο -54%». Με βάση όλα αυτά, και δεδομένης “της ανύπαρκτης τουριστικής κίνησης και της απούσας τόσο της εισαγόμενης, όσο και της εσωτερικής κατανάλωσης” ο κ.Κορκίδης εκτιμά πως “οι φετινές εκπτώσεις θα διαμορφωθούν σε επίπεδα μνημονιακής περιόδου και πολύ χαμηλότερα από τα 6 δισ. ευρώ”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *