Friday , 29 March 2024

Βαρουφάκης: “Ουκ αν λάβοις παρά του κεκλεισμένου” – Κριτική για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη

Κριτική στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη άσκησε ο επικεφαλής του ΜΕΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης. Μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης FM100 και τον δημοσιογράφο Βασίλη Κοντογουλίδη χαρακτήρισε “χλιαρές” τις εξαγγελίες και τόνισε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να είχε προχωρήσει σε “κουρέματα” και όχι σε διευκολύνσεις ή αναβολές πληρωμών. “Επρεπε να υπάρξει δημοσιονομική προσαρμογή για το 2021” επεσήμανε και τόνισε ότι ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να εξασφαλίσει ότι δε θα εφαρμοστούν υφεσιακά μέτρα λιτότητας.

“Εμείς από το Μάρτιο είχαμε καλέσει την κυβέρνηση να κάνει δύο κινήσεις: Πρώτον, να κάνει κουρέματα και όχι διευκολύνσεις ή αναβολές πληρωμών γιατί δε βοηθάς έτσι. Όταν ένας επαγγελματίας έχει πρόβλημα εσόδων μέσα στην πανδημία τον φέρνεις σε ασφιξία όταν του λες “θα με πληρώσεις μετά”.

Όπως είπε ο ίδιος, “ουκ αν λάβοις παρά του κεκλεισμένου”. Ο κ. Βαρουφάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι” δε χρησιμοποίησε στο Eurogroup το βέτο για το πέμπτο μνημόνιο που έρχεται. Ήταν εξαιρετική στιγμή να πει ότι δεν θα εφαρμόσουμε υφεσιακά μέτρα λιτότητας” επεσήμανε.

Προέβλεψε δε, ότι όταν θα δει το Βερολίνο ότι μπορεί να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του “θα έρθουν τα κακά μαντάτα”. Ο κ. Βαρουφάκης εκτίμησε ότι θα υπάρξει ψαλίδισμα του ελλείμματος με άμεσες συνέπειες στη ζωή των πολιτών το 2021 ή το 2022. Τέλος, προέβλεψε περαιτέρω περικοπή των συντάξεων, συρρίκνωση δαπανών στην Παιδεία και την Υγεία αλλά και αύξηση “ρόπαλο” στους φόρους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *