Friday , 29 March 2024

«Βαρόμετρο» η Τουρκία στην εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία

Του Γ. Κατσιάνη

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε και πάλι στην επικαιρότητα τον εξ Ανατολών κίνδυνο, την Τουρκία και τα σενάρια περί εκμετάλλευσης από την Άγκυρα της εμπόλεμης κατάστασης που επικρατεί στα βόρεια σύνορα της.

Καταρχήν, η ιστορία διδάσκει ότι μετά την διάλυση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, με την συνθήκη των Σεβρών (1920), η Άγκυρα εφάρμοσε την πολιτική της ουδετερότητας κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ωστόσο, η συνθήκη του Μοντρέ (1936) αναδεικνύει τη γειτονική χώρα σε ρυθμιστικό παράγοντα όσον αφορά το καθεστώς των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων.

Γιατί;

Διότι σε περιόδους ειρήνης, η Συνθήκη προβλέπει την ελεύθερη κυκλοφορία όλων των πλοίων στα Δαρδανέλια και στο Βόσπορο.

Ωστόσο, στην περίπτωση όπου καταγράφεται σύγκρουση μεταξύ δύο χωρών, όπως σήμερα μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, η Τουρκία έχει το δικαίωμα να μην επιτρέψει τη διέλευση πλοίων των δύο πλευρών από τα Στενά.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η Άγκυρα είναι διατεθειμένη να εφαρμόσει την συνθήκη του Μοντρέ, όπως διαμήνυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου.

Σε αυτή την περίπτωση, θα έρθει σε σύγκρουση με την Ρωσία, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν όταν πολεμικά σκάφη της Σοβιετικής Ένωσης επιχείρησαν να μετακινηθούν από τα Στενά στην Μεσόγειο θάλασσα.

Ωστόσο, το ενδεχόμενο της αναβίωσης ενός ρωσοτουρκικού «θερμού» επεισοδίου απομακρύνει η καλή διαπροσωπική σχέση μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν.

Από την μία, ο Ρώσος πρόεδρος δεν φαίνεται διατεθειμένος να ανοίξει και άλλη πληγή στο εξωτερικό της χώρας και από την άλλη, ο Τούρκος πρόεδρος τηρεί «σιγήν ιχθύος» για τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία.

Συνεπώς, η Άγκυρα θα κάνει για άλλη μια φορά τα… στραβά μάτια στο θέμα της τήρησης του διεθνούς δικαίου και θα πράξει κατά το δοκούν, σύμφωνα με τους κανόνες και τις επιταγές της τρέχουσας περιόδου.    

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *