Saturday , 27 April 2024

Βασιλική Θάνου: “Η ελληνική κυβέρνηση συνυπέγραψε το ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού αλλά εκβιάζει τον ελληνικό λαό”

Την πλήρη αντίθεσή της απέναντι στα όσα εκφράζουν Υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού αλλά και περί απολύσεων εργαζομένων που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν εκφράζει η πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.

Η κ. Θάνου επεσήμανε ότι “ο εμβολιασμός δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός. Είναι αντίθετο με τις συνταγματικές αρχές διότι προσβάλλει την προστασία της προσωπικότητας την οποία προβλέπει το σύνταγμα αλλά επιπλέον υπάρχει και ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης πρόσφατο τον Ιανουάριο του 2021 το οποίο συνυπέγραψε και η Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση. Στο ψήφισμα αναφέρεται ρητά ότι ο εμβολιασμός δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός. Μου κάνει εντύπωση λοιπόν πώς οι ίδιοι αγνοούν το ψήφισμα που οι ίδιοι συνυπέγραψαν και έρχονται τώρα στο εσωτερικό της χώρας και υποστηρίζουν τα αντίθετα. Οι συνέπειες της υποχρεωτικότητας δεν ξέρω αν έχουν μετρηθεί ανάλογα από αυτούς που την υποστηρίζουν. Φυσικά κανείς δεν παίρνει δια της βίας κάποιον να τον εμβολιάσει αλλά αυτά που λέγονται περί απολύσεων εργαζομένων ή ο μαθητής που δεν θέλει να εμβολιαστεί θα του απαγορευτεί το δικαίωμα στην εκπαίδευση το οποίο είναι ένα θεμελιώδες συνταγματικό δικαίωμα;”.

Η κ. Θάνου άσκησε κριτική στον τρόπο που χειρίζεται η ελληνική πολιτεία την υγειονομική κρίση λέγοντας ότι “για να επιβληθεί ένα μέτρο δεν πρέπει να είναι ακραίο ούτε να είναι δυσανάλογο. Υπάρχουν άλλα ηπιότερα μέτρα με τα οποία μπορεί να προστατευθεί ο άλλος, διότι ακούσαμε ορισμένους που λένε «μα είναι και το δικαίωμα του άλλου». Μα ο άλλος, εάν όλα αυτά που μας λέει η κυβέρνηση ισχύσουν, δηλαδή αν έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο έχει εμβολιαστεί το 60%-70%, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού προστατεύεται. Μπορεί λοιπόν αυτός που είτε δεν μπορεί να εμβολιαστεί  λόγω προβλημάτων υγείας είτε δεν θέλει να εμβολιαστεί, μπορούν να του επιβληθούν άλλα ηπιότερα μέτρα , δηλαδή να φοράει τη μάσκα  στους κλειστούς χώρους και στο χώρο εργασίας, να κάνει τεστ κάθε εβδομάδα και να προσέρχεται στην εργασία με τεστ αρνητικό. Είναι μέτρα ηπιότερα που μπορούν να αποτρέψουν την εξάπλωση του κορωνοϊού και όχι να προσφεύγουμε σε τέτοια ακραία μέτρα και δυσανάλογα που κατά την άποψή μου προσκρούουν στο Σύνταγμα. Πρώτα η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να κάνει αυτά που πρέπει και μετά να αξιώνει από τον πολίτη να είναι συνεπής. Έχω εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, δεν είμαι αρνητής αλλά κατανοώ και αυτούς που έχουν προβληματισμούς ή επιφυλάξεις ως προς το εμβόλιο. Με ενοχλεί που κάποιοι χαρακτηρίζουν ως «ψεκασμένους», «γραφικούς» ή «συνωμοσιολόγους» εκείνους που δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο. Αυτό που έχει υποχρέωση να κάνει η κυβέρνηση είναι να ενημερώσει τον ελληνικό λαό, ώστε να πειστεί ο πολίτης ότι είναι χρήσιμο το εμβόλιο για να προστατευθεί ή να κάνει έστω συστάσεις, όπως κάνουν τα άλλα κράτη”.

Η κ. Θάνου επεσήμανε ότι η ελληνική πολιτεία πήρε και άλλες αντισυνταγματικές αποφάσεις κατά τη διάρκεια των λοκντάουν. Όπως είπε “το ότι έκλεισαν παντελώς οι εκκλησίες για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν ένα επίσης υπερβολικό και δυσανάλογο μέτρο και αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος στη συνέχεια ότι ήταν μη αναγκαίο διότι όταν μετά από μεγάλο διάστημα οι εκκλησίες άνοιξαν και τηρήθηκαν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας δεν προέκυψε κανένα πρόβλημα. Μπορούσαν λοιπόν έτσι να λειτουργήσουν εξαρχής. Δεν μπορείς να λες ότι ο ιός δεν κολλάει στο σούπερ μάρκετ αλλά ότι κολλάει στην εκκλησία. Ανάλογες απαγορεύσεις υπήρξαν και σε άλλα κράτη που προσέβαλαν όμως κάποιοι σύλλογοι και φορείς και ήρθαν τα ανώτατα δικαστήρια άλλων χωρών (γερμανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο, το Γαλλικό Συμβούλιο Επικρατείας) και αποφάνθηκαν και έκριναν ως αντισυνταγματικές τις αποφάσεις αυτές και είπαν ότι πρέπει απλώς να κρατείται η αναλογικότητα, δηλαδή ανάλογα με την έκταση της εκκλησίας να πηγαίνει ο αριθμός των πιστών που επιτρέπεται“.

Σχετικά με το “ακαταδίωκτο” που η ψηφίστηκε τον περασμένο Απρίλιο τόνισε ότι “εξέθεσε και τους ίδιους τους επιστήμονες που συμμετέχουν στις επιτροπές, διότι δικαιολογημένα εμείς όλοι οι υπόλοιποι πολίτες πιστεύουμε ότι και οι ίδιοι ξέρουν ότι κάπου υπάρχει κάτι παράτυπο ή παράνομο και υποκρύπτονται πίσω από το ακαταδίωκτο”.

Τέλος, έστειλε και ένα μήνυμα σε όσους κάνουν λόγο για το δικαίωμα ενός εργοδότη να απολύει τον εργαζόμενο που δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί. Όπως είπε: “Αυτοί που το υποστηρίζουν έχουν αναλογιστεί τις συνέπειες των λεγομένων τους; Πρόκειται για ένα ακραίο μέτρο. Υπάρχει και για αυτό το θέμα ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης το οποίο επίσης συνυπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση. Το Συμβούλιο της Ευρώπης είπε ότι ο εργαζόμενος δεν μπορεί να απολυθεί εάν δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί. Τη στιγμή που η Ελλάδα προσυπογράφει στα ευρωπαϊκά fora και όργανα, προφανώς επειδή δεν μπορεί να έρθει σε αντίθεση με τους άλλους Ευρωπαίους και για αυτό απορώ με την ελληνική κυβέρνηση που έρχεται στο εσωτερικό της χώρας και κάνει τα τελείως αντίθετα. Δεν μπορεί να απολυθεί λοιπόν ένας εργαζόμενος εάν δεν θέλει να εμβολιαστεί. Υπάρχουν άλλα μέτρα ηπιότερα που μπορούν να του ζητηθούν”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *