Thursday , 28 March 2024

“Βεβιασμένη η απόφαση για άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου” λένε οι λοιμωξιολόγοι

Σοφία Ξανθοπούλου

Αλαλούμ απόψεων επικρατεί ανάμεσα σε κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου 2021.

 «Τα σχολεία μας θα ανοίξουν με ασφάλεια, 11 Ιανουαρίου και σιγά- σιγά θα δούμε, με βάση την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, γύρω στις 9 του μηνός, πως θα πάμε στις υπόλοιπες οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες” είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί φαίνεται πως διαφωνούν με τη «βεβιασμένη» απόφαση του κυβερνητικού επιτελείου.

«Υψηλού κινδύνου το άνοιγμα των σχολείων  στις 11 Ιανουαρίου» επισημαίνει ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τονίζει ότι «δεν υπάρχει καμία δραστηριότητα που να ανοίξει την εποχή της επιδημίας και να μην επιβαρύνει την επιδημία. Εκπαιδευτικά δεν πρέπει να υπάρχει καμία σκέψη να ανοίξουν τα σχολεία σε διαφορετικό χρόνο σε διαφορετικές περιοχές. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε εκπαίδευση δύο ταχυτήτων. Απόλυτα ασφαλής δραστηριότητα δεν υπάρχει. Το ίδιο είναι και τα σχολεία μας» τονίζει χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα οι γονείς αναρωτιούνται τι είναι τελικά καλό και τι κακό και αν όλα εξαρτώνται από το άνοιγμα των σχολείων. Σαφώς υπάρχει κούραση εκατέρωθεν αλλά το τελικό ζητούμενο όπως επισημαίνει και η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι το ασφαλές άνοιγμα και λειτουργία των σχολείων χωρίς πισωγυρίσματα.

Ο πρόεδρος του πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σημειώνει ότι « οποιεσδήποτε πρόωρες κινήσεις είναι ανεπιθύμητες. Είχαμε αποφασίσει να επανεκτιμήσουμε την κατάσταση στις 4 Ιανουαρίου».

Το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων προτείνει η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού. “Να γίνει σταδιακά το άνοιγμα των σχολείων, στοχευμένα ανά περιοχή και ανά είδος σχολείου. Αν ένα σχολείο έχει μικρά τμήματα δεν υπάρχει λόγος να είναι κλειστό, γιατί σε μικρά τμήματα μπορούν να τηρηθούν πιο σωστά τα μέτρα ασφαλείας”.

Υπενθυμίζεται ότι ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Νίκος Σύψας μιλώντας πριν λίγες ημέρες στον ΑΝΤ1 εξήγησε πως απαιτείται η επικαιροποίηση των επιδημιολογικών δεδομένων και, συγκεκριμένα, η αποτύπωση της επίδρασης που είχε η αύξηση της κινητικότητας για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. “Με αυτά τα δεδομένα, οι ειδικοί θα διαμορφώσουν στις 4 Ιανουαρίου την τελική τους εισήγηση προς την Πολιτεία” είπε ο κ. Σύψας και απέφυγε να δεσμευτεί για κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *