«Φέτος το εορταστικό τριήμερο του Αγίου Δημητρίου -και σε κάποιες περιπτώσεις τετραήμερο -έδωσε τη δυνατότητα να υπάρξει μεγάλη κινητικότητα στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό όσον αφορά τις αποδράσεις των Θεσσαλονικέων», αναφέρει στο thesseconomy.gr ο ταξιδιωτικός πράκτορας Στέφανος Χατζημανώλης
Οι προορισμοί στο εξωτερικό
Αναφερόμενος στις αποδράσεις του εορταστικού τριημέρου ο κ. Χατζημανώλης λέει ότι «οι Θεσσαλονικείς επιλέγουν το εξωτερικό με προτεραιότητα τις βαλκανικές πόλεις οι οποίες ανέκαθεν τέτοια εποχή συγκέντρωναν το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Κι αναφέρομαι κατά κανόνα στο Βελιγράδι και στο Βουκουρέστι, δηλαδή στη Ρουμανία και στη Σερβία. Στη συνέχεια έχουμε και τη δυναμική λόγω του low cost προς την Κεντρική Ευρώπη δηλαδή Ιταλία και προς τις περιοχές που μπορεί να πετάξει απευθείας κάποιος από Θεσσαλονίκη. Και ό,τι αφορά το εξωτερικό πρέπει να βάλουμε την παράμετρο του πολέμου στη Μέση Ανατολή που ανέτρεψε το σκηνικό και δημιούργησε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για περιοχές όπως η Ιορδανία, η Αίγυπτος που υπό κανονικές συνθήκες θα είχαν πολλή μεγάλη κινητικότητα. Το πρόβλημα αυτό δυστυχώς υπάρχει όχι μόνο στον εξερχόμενο τουρισμό αλλά και στον εισερχόμενο».
Οικονομική επιλογή
«Οι Βορειοελλαδίτες προτιμούν ως πρώτο προορισμό τα Βαλκάνια μια και είναι μια οικονομική επιλογή. Όσον αφορά την Κωνσταντινούπολη που άλλες χρονιές τέτοια εποχή είχε τα πρωτεία φέτος υπάρχει μια κάμψη. Η Κωνσταντινούπολη αυτό το τριήμερο είχε πολλή μεγάλη κινητικότητα. Ήταν ο νούμερο ένα προορισμός. Αυτές τις μέρες παρουσιάζει μια κάμψη που εγώ εκτιμώ γύρω στο 30%-40% λόγω της ανησυχίας του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Η Βαλκανική δίνει τη δυνατότητα να ταξιδέψει κάποιος οικονομικά αλλά κι εκεί βλέπουμε ότι μειώνονται οι μέρες. Ο κόσμος τις μέρες που ζούμε σκέφτεται πάρα πολύ το οικονομικό κομμάτι κι αυτό αντανακλάται στον τρόπο με τον οποίο αγοράζει κάποιο ταξίδι», διευκρινίζει ο ταξιδιωτικός πράκτορας Στ. Χατζημανώλης.
Οι προορισμοί στο εσωτερικό
Όπως αναφέρει ο κ. Χατζημανώλης «στο εσωτερικό υπάρχει μια κινητικότητα η οποία είναι σταθερή. Υπάρχει κόσμος -και πολύ καλά κάνει- που προτιμά να ταξιδεύει διήμερα ή τριήμερα στην Ελλάδα καθώς υπάρχουν ταξιδιωτικά γραφεία που έχουν καταπληκτικά προγράμματα για τον εσωτερικό τουρισμό. Προτιμούν τα Ζαγοροχώρια, την Ήπειρο, την Πελοπόννησο. Το Πήλιο ήταν αγαπημένος προορισμός αλλά τώρα με τις ζημιές που έχει υποστεί η Θεσσαλία από τις τελευταίες θεομηνίες χάθηκε αυτός ο προσανατολισμός. Δυστυχώς –προς το παρόν- δεν μπορέσαμε να κάνουμε κάτι αντίστοιχο. Ο κόσμος τώρα τελευταία επιλέγει να κινείται μόνος του με το ΙΧ του. Κάνει μια κοντινή εξόρμηση στο δικό του οικονομικό εύρος. Κινητικότητα υπάρχει, αλλά δεν έχει καμία σχέση με την κινητικότητα που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια» διευκρινίζει.
Δειλά βήματα ενόψει των Χριστουγέννων
Όπως εύχεται ο κ. Χατζημανώλης «θέλουμε το γρηγορότερο να εξομαλυνθεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή για να φύγει αυτή η αρνητική κατάσταση σε κοντινές περιοχές όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία γιατί είναι περιοχές που τις επιλέγει ο κόσμος και πολλά ταξιδιωτικά γραφεία τη Θεσσαλονίκης ασχολούνται μεθοδικά πολλά χρόνια με αυτούς τους προορισμούς. Η Μέση Ανατολή ανέκαθεν είχε μεγάλη κινητικότητα τις γιορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων. Όμως δειλά-δειλά έχουν αρχίσει τα πρώτα βήματα όσον αφορά τις χριστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες αποδράσεις σε διάφορους προορισμούς. Υπάρχει μια κινητικότητα για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Αρκετός κόσμος άρχισε να προνοεί για την οργανωμένη αναχώρησή του τα Χριστούγεννα και υπάρχουν ήδη ολοκληρωμένες και οικονομικότατες προτάσεις από τα περισσότερα γραφεία της πόλης μας όπου μπορεί κάποιος να απολαύσει τη ‘μαγεία’ της Κεντρικής Ευρώπης, του Παρισιού της Τσεχίας, της Σλοβακίας, της Αυστρίας της Ιταλίας και άλλων χωρών. Όσο πιο νωρίς οργανώσει τις χριστουγεννιάτικες αποδράσεις του τόσο πιο οικονομικά είναι τα πακέτα. Ελπίζουμε μέσα στο Νοέμβριο να πρυτανεύσει η ηρεμία και να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα».