Του Γ. Κατσιάνη
Δύο χρόνια μετά την παρουσίαση του τεθωρακισμένου στρατιωτικού οχήματος “Οπλίτης” (βλέπε Γιατί ο «Οπλίτης» παραμένει στα αζήτητα στην Ελλάδα, την στιγμή που αποτελεί πόλο έλξης για άλλες χώρες; – Thesseconomy) σε στελέχη του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), η εταιρεία EODH S.A.,με μονάδα παραγωγής στο Λάκκωμα Χαλκιδικής παρουσίασε σε συνεργασία με την βελγοισπανική DUMA και την κατασκευάστρια KNDS ένα νέο ολοκληρωμένο πακέτο αναβάθμισης του άρματος μάχης LEOPARD 1A5, στο επίπεδο LEOPARD 1HEL (φωτογραφία), βασισμένο σε νέες τεχνολογίας και δοκιμασμένα απάρτια.
Το πακέτο προσφέρεται για τον εκσυγχρονισμό των αρμάτων του Ελληνικού Στρατού που είναι ο μεγαλύτερος χρήστης του τύπου παγκοσμίως αλλά και τους υπόλοιπους ανά το κόσμο, χρήστες αρμάτων LEOPARD 1.
Η πλήρως κοστολογημένη και τεχνικά άρτια πρόταση της EODH, παρουσιάστηκε πρόσφατα στον Ελληνικό Στρατό ενώ έχουν δείξει ήδη ενδιαφέρον και άλλες χώρες.
Τα χαρακτηριστικά
Η ολιστική πρόταση περιλαμβάνει τον πλήρη εκσυγχρονισμό του άρματος (πύργος και σκάφος), με τα πλέον προηγμένα τεχνολογικά συστήματα και υποσυστήματα, τα οποία μετατρέπουν το LEO 1 σε μια ιδιαίτερα πετυχημένη σχεδίαση του παρελθόντος που όμως έχει ξεπεραστεί τεχνολογικά, σε μια υπερσύγχρονη πλατφόρμα ικανή να ανταποκριθεί στο σύγχρονο και το μελλοντικό πεδίο της μάχης.
Το LEO 1HEL σχεδιάστηκε εξ’ αρχής ως μια λύση, προσιτού κόστους, η οποία το μετατρέπει σε άρμα εφάμιλλο ή και καλύτερο, από άρματα νέας γενιάς τα οποία όμως κοστίζουν πολλαπλάσια.
Η χρήση του ιδιαίτερα πετυχημένου πυροβόλου των 105 χιλιοστών (το οποίο με τα νέας γενιάς πυρομαχικά επιτυγχάνει πολύ υψηλές επιδόσεις διάτρησης) καθώς και η αξιοποίηση του πολύ μεγάλου υφισταμένου αποθέματος πυρομαχικών, αποτελούν κρίσιμους παράγοντες που κάνουν την αναβάθμιση ιδιαίτερα ελκυστική.
Το LEO 1HEL αποτελεί πακέτο αναβάθμισης της επόμενης τεχνολογικής γενιάς, ενσωματώνοντας τεχνολογίες αιχμής που αναπτύχθηκαν για να παρέχουν ανώτερες επιδόσεις και ικανότητες στο πεδίο της μάχης, συνδυάζοντας επαυξημένη ευκινησία, επιβιωσιμότητα, ισχύ πυρός και διαλειτουργικότητα, σε κάθε είδους έδαφος, σε μεγάλο υψόμετρο και κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και συνθήκες ορατότητας.
Αναπτύχθηκε ως πλατφόρμα «συστήματος-σε-συστήματα» και σχεδιάστηκε για συνδυασμένες επιχειρήσεις στα επίπεδα ουλαμού αρμάτων, συγκροτήματος ίλης, τακτικού συγκροτήματος επιλαρχίας – μηχανοκινήτου τάγματος αλλά και επιπέδου ταξιαρχίας ή μεραρχίας.
Μπορεί να επιχειρεί από κοινού με άλλα χερσαία, εναέρια και ρομποτικά μέσα, μέσω χρήσης δικτύων δεδομένων πολλαπλών επιπέδων.
Ο βασικός κορμός διασύνδεσης είναι πλήρως ψηφιακός, μέσω διπλής αρτηρίας δεδομένων και διπλού ethernet, με αρθρωτή σχεδίαση, πλήρως κλιμακούμενη και με ανοικτή αναβαθμίσιμη αρχιτεκτονική.
To LEO 1HEL διαθέτει υψηλή απόδοση ιπποδύναμης 1.000 ίππων που παρέχει υψηλότερη ταχύτητα επί οδών και εκτός δρόμου και εξαιρετικές δυνατότητες διέλευσης εμποδίων, λειτουργεί σε ακραία περιβάλλοντα: θερμοκρασία περιβάλλοντος (-25°C / +45°C) ενώ το βάρος του εκσυγχρονισμένου άρματος ανέρχεται σε 46 τόνους.
Να σημειωθεί ότι η ΕODH σε συνεργασία με τους εταίρους της είναι σε ετοιμότητα κατασκευής πρωτοτύπου ενώ βρίσκεται και σε φάση ολοκλήρωσης της σχεδίασης, ανάλογου πακέτου, για εγκατάσταση σε άρματα σειράς M-60.