Οι ανεξέλεγκτες κλοπές και οι διαρρήξεις στις εγκαταστάσεις της Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙΠΕ) στη Σίνδο έχουν απασχολήσει τις διοικήσεις του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) και τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, καθώς συνεχή είναι τα περιστατικά διαρρήξεων όχι μόνο σε εγκαταλελειμμένες βιομηχανίες αλλά και σε λειτουργούσες μονάδες.
Τι αποφασίστηκε σε συνάντηση εκπροσώπων του ΕΒΕΘ με την αστυνομία
«Σε άμεση καταγγελία στα οικεία Αστυνομικά Τμήματα όλων των περιστατικών διαρρήξεων και κλοπών, που σημειώνονται σε βάρος των εγκαταστάσεων τους στη Βιομηχανική Περιοχή της Θεσσαλονίκης στη Σίνδο, απαιτείται να προβαίνουν οι θιγόμενες επιχειρήσεις, προκειμένου να καθίσταται ευχερέστερος ο εντοπισμός των δραστών και η αντιμετώπιση του φαινομένου». Αυτό επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), στην οποία προστίθεται ότι η πρόσφατη σχετική επιστολή προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης και προς τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης σε σχέση με το οξύ και εντεινόμενο πρόβλημα κλοπών στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου- όπως καταγγέλλει- αποτέλεσε το έναυσμα, ώστε να πραγματοποιηθεί συνάντηση εκπροσώπων της στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. «Το ΕΒΕΘ έχει πλήρη επίγνωση των συστηματικών προσπαθειών που καταβάλλει η Ελληνική Αστυνομία για την περιστολή και αποτροπή των πάσης φύσης εγκληματικών δραστηριοτήτων σε βάρος των επιχειρήσεων, ειδικότερα δε των διαρρήξεων και κλοπών. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται ότι η ήδη συστηματική δραστηριότητα των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) θα ενταθεί έτι περαιτέρω το επόμενο διάστημα» υπογραμμίζεται σε σημερινή ανακοίνωση του ΕΒΕΘ.
Άμεση παρέμβαση ζητά και το ΒΕΘ
Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) ζητά την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων φορέων της πολιτείας, προκειμένου να μπει τέλος στο φαινόμενο αυτό, όπως επισημαίνει σε επιστολή του. Κατά τη διοίκηση του ΒΕΘ, συμμορίες που λυμαίνονται κυρίως ορειχάλκινα και γενικότερου ενδιαφέροντος μεταλλικά προϊόντα και υλικά δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο, προκειμένου να πετύχουν το σκοπό τους. Τα κλοπιμαία κατευθύνονται συνήθως σε συγκεκριμένους αποδέκτες, οι οποίοι τα χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη για την παραγωγή νέων προϊόντων, την ώρα που οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων από τα οποία έχουν κλαπεί, αισθάνονται ανίσχυροι και καλούνται να καλύψουν, συχνά ζημιές αρκετών χιλιάδων ευρώ, σύμφωνα πάντα με το ΒΕΘ.
Ανασφάλεια στους εργαζόμενους
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέρα μεσημέρι στόχοι των κλοπών και διαρρήξεων έχουν γίνει όχι μόνο οι εγκαταστάσεις τους, αλλά ακόμη και τα αυτοκίνητα των εργαζομένων, από τα οποία αφαιρούνται συστηματικά μπαταρίες και καύσιμα. Συνεχή είναι τα περιστατικά διαρρήξεων όχι μόνο σε εγκαταλελειμμένες βιομηχανίες, αλλά και σε λειτουργούσες μονάδες. «Έχουμε κρούσματα καθημερινά. Ξηλώνουν ακόμα και τους μετασχηματιστές από τις κολώνες της ΔΕΗ και την επομένη δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε τις επιχειρήσεις μας», λένε εργαζόμενοι στη ΒΙΠΕ οι οποίοι νιώθουν το αίσθημα της ανασφάλειας κυρίως τα βράδια που τελειώνει η βάρδια τους. Το πρόβλημα δεν είναι εύκολο να λυθεί, καθώς από τη ΒΙΠΕ διέρχεται κεντρικός δρόμος που ενώνει δύο χωριά, και άρα δεν μπορεί να τοποθετηθεί μπάρα και να ελέγχεται η είσοδος. Οι επιχειρηματίες προσπαθούν με προσωπικά μέσα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, είτε πληρώνοντας εταιρείες σεκιούριτι, είτε φωτίζοντας τα κτίρια των μονάδων τους αλλά και το οδικό δίκτυο, καθώς «το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού των δήμων χρειάζεται συντήρηση».