Thursday , 2 May 2024

“Βολές” περιφερειαρχών κατά κυβέρνησης ότι “πάσχει από αθηναϊκή πρεσβυωπία”

Του Γ.Κατσιάνη

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανού, κατά την διάρκεια των εργασιών του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Αναφερόμενος στη σημασία της ενίσχυσης του ρόλου των περιφερειών αλλά και του σχεδιασμού και της εφαρμογής πολιτικών που να υπηρετούν τον πολίτη με εγγύτητα και αποτελεσματικότητα, ο κ. Σπανός τόνισε, ότι οι αυτοδιοικητικοί πρέπει να γίνουν περισσότερο αποτελεσματικοί γιατί «το κεντρικό κράτος πάσχει από αθηναϊκή πρεσβυωπία».

Εξίσου καυστικός ήταν και ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος εκτίμησε  ότι το κράτος μετάνιωσε που έκανε την αποκεντρωμένη διοίκηση και το δείχνει αφαιρώντας αρμοδιότητες από την τοπική αυτοδιοίκηση, λέγοντας συγκεκριμένα ότι «δείχνουν ότι δεν μας εμπιστεύονται ή ότι δεν θέλουν να μοιραστούν την εξουσία».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος ανέφερε ότι στον αγώνα για την περιφερειακή ανάπτυξη είμαστε ακόμα χαμηλά, περίπου στη μέση και έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός τόνισε ότι βρισκόμαστε σε μία εποχή που οι οικονομικές θεωρίες δεν ισχύουν και αν θέλουμε να μιλάμε για πραγματική περιφερειακή διακυβέρνηση, η ΕΕ θα πρέπει να αλλάξει ταχύτητα και να περιορίσει τη γραφειοκρατία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *