Του Γ. Κατσιάνη
Πριν από πέντε χρόνια, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έβαλε “λουκέτο” σε οκτώ βυρσοδεψεία (φωτογραφία από deltanews) που λειτουργούσαν στην βιομηχανική περιοχή της Σίνδου, λόγω μη ανανέωσης της άδειας διάθεσης των λυμάτων τους από την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ.
Είχε προηγηθεί η δικαστική διαμάχη των επιχειρηματιών με την διαχειρίστρια εταιρεία (ΕΤΒΑ) σχετικά με τις χρεώσεις για τη χρήση της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ).
Έτσι, η Θεσσαλονίκη έχασε και τις τελευταίες επιχειρήσεις κατεργασίας και εμπορίας του δέρματος που διέθετε ενώ δεκάδες άνθρωποι έχασαν την δουλειά τους.
Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες των μεγαλύτερων επιχειρήσεων του κλάδου που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή δεν το έβαλαν κάτω.
Αποφάσισαν να μεταφέρουν τα βυρσοδεψεία τους σε όμορες βαλκανικές χώρες και στην Πολωνία.
Τι ισχύει σήμερα;
“Όσο και αν στενοχωρήθηκα που μου έκλεισαν την επιχείρηση, μεταφερόμενος στην Πολωνία είδα άσπρη ημέρα”, δήλωσε ένας εκ των επιχειρηματιών που αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στο εξωτερικό.
“Υπάρχει επιχειρηματίας, ο οποίος στηρίζει την εγκατάσταση που έχει στην Θράκη από δύο εργοστάσια που διατηρεί στα Βαλκάνια”, δήλωσε ο πρόεδρος του πανελλήνιου συνδέσμου επιχειρήσεων βιομηχανικών περιοχών (ΠΑΣΕΒΙΠΕ), Πέτρος Μαντάς και σημείωσε ότι “ο πατριωτισμός των επιχειρηματιών μέχρι ενός σημείου μπορεί να φτάσει”.