Saturday , 20 April 2024

Β. Ελλάδα: Έθιμα που αναβιώνουν μετά την Ανάσταση –Αυγομαχίες σε Καστανούσα Σερρών και Δράμα

Το Πάσχα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας έχει ιδιαίτερο παραδοσιακό χρώμα και τη δική του τοπική σφραγίδα. Αυτές τις γιορτινές μέρες αναβιώνουν έθιμα και παραδόσεις που έχουν τις ρίζες τους σε παραδόσεις αιώνων. Ένα από τα έθιμα που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από τις αλησμόνητες πατρίδες είναι οι αυγομαχίες. Το έθιμο των αυγομαχιών αναβιώνει σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπου εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες ποντιακής καταγωγής.

Καστανούσα Σερρών
Στην Κεντρική Μακεδονία, και στην Καστανούσα του δήμου Σιντικής, στις Σέρρες, αναβιώνουν σήμερα οι «αυγομαχίες», που γίνονται κάθε χρόνο τη δεύτερη μέρα του Πάσχα. Το έθιμο βρίσκει τις ρίζες του στον ελληνικό Πόντο και συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου και τη σύγκρουση του καλού με το κακό. Η προετοιμασία των αυγών ξεκινάει από το Μάρτιο, όπου οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό, ταΐζουν τις κότες τους μόνο με καθαρό σιτάρι και λίγο άμμο, για να κάνουν αυγά με γερό τσόφλι. Βασικός κανόνας του εθίμου είναι η χρήση μόνο αυγών κότας. Ο κάθε ένας που συμμετέχει στην «αυγομαχία» έχει στη διάθεσή του 30 αυγά και νικητής αναδεικνύεται αυτός που έχει τα λιγότερα σπασμένα αυγά.

Στη Δράμα
Σήμερα, Δεύτερη μέρα του Πάσχα, 17 Απριλίου, θα διεξαχθούν οι 16ες Αυγομαχίες Αν. Μακεδονίας –Θράκης στο Μαυρόβατο Δράμας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στον χώρο της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων Μαυροβάτου. Βασικός κανόνας του εθίμου είναι η χρησιμοποίηση μόνο αυγών κότας. Οι καλοί οι αυγομάχοι μαζεύουν εκατοντάδες αυγά για να τσουγκρίσουν (μπορεί και με 200 αυγά) με άλλους αυγομάχους στο καφενείο, πριν την επίσημη έναρξη της αυγομαχίας. Πολλές φορές δημιουργούνται μικροπροστριβές κατά την διάρκεια των αγώνων αυτών, γιατί υπάρχουν αμφιβολίες για την προέλευση κάποιων αυγών αν είναι κότας, φραγκόκοτας ή γαλοπούλας. Η εκδήλωση υποστηρίζεται από τον Περιφέρεια Αν Μακεδονίας – Θράκης, την Π.Ε. Δράμας, τον Δήμο Δράμας και τον Ποντιακό Σύλλογο Μαυροβάτου «Το Καρς». Θα ακολουθήσει ποντιακό γλέντι ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη.

Παιδικές αυγομαχίες
Επίσης σήμερα, 17 Απριλίου, στην κεντρική πλατεία του Ξηροποτάμου από τις 11 το πρωί πραγματοποιούνται οι παιδικές αυγομαχίες. Τα παιδιά που συμμετέχουν στο έθιμο έχουν μαζί τους 15 βρασμένα αυγά, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Στα Γιαννιτσά
Τη δεύτερη μέρα του Πάσχα στα Γιαννιτσά του νομού Πέλλας αναβιώνει το έθιμο «Κουνιές». Το έθιμο αυτό πραγματοποιείται γιατί η «αιώρηση», δηλαδή το κούνημα, θεωρούνταν ότι γινόταν «για το καλό», υπέρ της υγείας και της πλούσιας σοδειάς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *