Saturday , 20 April 2024

Β. Ελλάδα: Η «Δρακοκτονία» και οι «πεχλιβάνηδες» αναβιώνουν ανήμερα του Αγίου Γεωργίου

Ο Άγιος Γεώργιος, γνωστός και ως Μεγαλομάρτυς ή Τροπαιοφόρος είναι από τους δημοφιλέστερους Αγίους της Ορθοδοξίας. Η μνήμη του τιμάται συνήθως στις 23 Απριλίου αν το Πάσχα πέφτει νωρίτερα από αυτή την ημερομηνία, αλλιώς η γιορτή του Μεγαλομάρτυρα μετατίθεται τη Δευτέρα της Διακαινησίμου, δηλαδή τη Δευτέρα του Πάσχα.

Στις Σέρρες
Κάθε χρόνο την ημέρα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου πολλά χωριά γιορτάζουν τον Άγιο με πανηγύρια και την αναβίωση εθίμων από τις χαμένες πατρίδες. Μάλιστα σε πολλές περιοχές η γιορτή του Άι Γιώργη αρχίζει από την παραμονή της γιορτής του. Όπως λέει στο thesseconomy.gr η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ευκαρπίας Σερρών Δόμνα Καφετζή «έχουμε ένα εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου που είναι στη μέση του χωριού. Κάθε χρόνο την παραμονή της γιορτής γυναίκες –μέλη του Συλλόγου- ντυμένες με παραδοσιακές στολές συμμετέχουν στην περιφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου στην Ευκαρπία Σερρών».
-Ανήμερα της γιορτής, στο Νέο Σούλι Σερρών γίνεται η αναπαράσταση της νίκης του Αγίου Γεωργίου επί του δράκου από νέους του χωριού. Το δρώμενο της «Δρακοκτονίας» συγκεντρώνει κάθε χρόνο πολύ κόσμο. Αμέσως μετά την αναπαράσταση ακολουθεί γλέντι με χορό, κρασί και παραδοσιακό φαγητό.
-Το έθιμο των πεχλιβάνηδων αναβιώνει στην Ανθή Σερρών. Οι ρίζες του εδώ βρίσκονται στα χρόνια της τουρκοκρατίας, όταν τα θαρραλέα παλληκάρια του χωριού, παίρνοντας την ευλογία από τον Άι-Γιώργη, πάλευαν με τα πρωτοπαλίκαρα των Τούρκων και κατάφερναν επιδεικνύοντας δύναμη και θάρρος να τα νικήσουν.

Στην Ξάνθη
Στο Όλβιο της Ξάνθης αναβιώνει σήμερα του Αγίου Γεωργίου το έθιμο των πεχλιβάνηδων. Νεαροί παλαιστές (πεχλιβάνηδες), φορώντας δερμάτινο παντελόνι και αλειμμένοι με λάδι, επιδίδονται σ’ ένα είδος ελληνορρωμαϊκής πάλης, ιδιαίτερα δημοφιλούς στην Τουρκία. Νικητής αναδεικνύεται αυτός που θα βάλει πλάτη τον αντίπαλό του ή θα του κατεβάσει το παντελόνι. Το έθιμο λέγεται ότι αναπαριστά τη μάχη του Αγίου Γεωργίου με τον δράκο και ήρθε στην Ελλάδα από τους πρόσφυγες της Κωνσταντινούπολης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *