Friday , 19 April 2024

Β.Κικίλιας: Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός – Η διαδικασία και η σειρά προτεραιότητας

“Όταν θα εγκριθούν τα εμβόλια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων θα τα παραλάβουμε την ίδια ημέρα με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και εντός 24 ωρών θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στην Ελλάδᨔ, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στο ΣΚΑΙ.

Όπως είπε “υπάρχει κοινός μηχανισμός προμήθειας εμβολίων μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έγκριση μέσα από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα πάντα περνάνε μέσα από την ευρωπαϊκή μας οικογένεια, στον ίδιο χρόνο για όλες τις χώρες, με το ίδιο κόστος όλες οι χώρες – το εμβόλιο φυσικά είναι δωρεάν για τους πολίτες – με τους ίδιους κανόνες ασφαλείας για όλες τις χώρες”.

Ο υπουργός είπε ότι για να πετύχει αυτό το τεράστιο εγχείρημα, πρέπει να εμβολιαστούν εκατομμύρια συμπολίτες μας με εκατομμύρια εμβόλια – τα περισσότερα από αυτά είναι σε δύο δόσεις.

“Έχουμε εκπονήσει ένα επιστημονικό και τεχνοκρατικό σχέδιο μεταφοράς, συντήρησης και ψηφιακής διαχείρισης των δεδομένων, που αφορά Κέντρα Υγείας, γιατρούς, νοσηλευτές, μία υποδειγματική συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και όλο αυτό μαζί θα κρίνει το πώς θα επιστρέψουμε κατ’ αρχάς, σε μια μερική κανονικότητα και σιγά-σιγά πώς θα ξαναπάρουμε τις ζωές μας πίσω, πώς θα κινηθούμε στην κοινωνία, πώς θα επιστρέψουμε στην εργασία μας, πώς θα ξαναγκαλιάσουμε τους αγαπημένους μας ανθρώπους”.

O υπουργός αναφέρθηκε στην άυλη συνταγογράφηση, λέγοντας ότι με την εγγραφή μας θα μας έρθει ένα απλό sms, το οποίο θα μας ορίζει ραντεβού σε ένα εμβολιαστικό κέντρο, που είναι τα Κέντρα Υγείας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, 1.018 κέντρα ήδη με προσομοιώσεις και ασκήσεις.

Αναφέρθηκε στις προτεραιότητες εμβολιασμού, όπως οι υγειονομικοί, ζητώντας παράλληλα να τους στηρίξουμε.

“Να προσέχουμε τον τρόπο ζωής μας, την προσωπική μας υγιεινή, να τηρούμε τους κανόνες, για να αντέξουν αυτοί οι άνθρωποι μέχρι το τέλος αυτής της διαδρομής μέχρι να έρθει το εμβόλιο”, είπε ο κ.Κικίλιας.

Στη συνέχεια, εξήγησε ο υπουργός, θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες, οι μεγάλοι σε ηλικία, τα γηροκομεία μας, οι ειδικές δομές. Πρόσθεσε ότι στις δομές εκείνες που είναι δύσκολη έως αδύνατη η μετακίνηση, “το Κράτος θα πάει στον πολίτη. Οι κινητές ομάδες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και του Υπουργείου Υγείας, θα πάνε στα γηροκομεία μας και θα εμβολιάσουν το σύνολο των ωφελούμενων και το προσωπικό. Θα πάνε σε κλειστές δομές” επεσήμανε ο κ. Κικίλιας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *