Wednesday , 30 November 2022

Β.Κοντοζαμάνης: “Δεν θα μείνει κανένας πολίτης στη Θεσσαλονίκη εκτός ΜΕΘ”

Διαβεβαιώσεις ότι θα ληφθεί οποιοδήποτε μέτρο χρειαστεί προκειμένου να μη μείνει κάποιος πολίτης στη Θεσσαλονίκη εκτός ΜΕΘ έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, το πλαίσιο της σύσκεψης που είχε με τους διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ, καθώς και των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, με θέμα την ανάπτυξη του επιχειρησιακού σχεδίου για την αντιμετώπιση της παρούσας φάσης της πανδημίας, ενώ απήθυνε απευθύνοντας κάλεσμα προς τους ιδιώτες γιατρούς και στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας να συνεργαστούν με το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Όπως ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης, το σχέδιο αυτό αφορά τόσο τη διαχείριση των ασθενών όσο και την ανάπτυξη κλινών απλής νοσηλείας και κλινών εντατικής θεραπείας καθώς και την περαιτέρω ενίσχυση του συστήματος υγείας σε προσωπικό και εξοπλισμό. Σημείωσε ακόμη ότι η Θεσσαλονίκη έχει ενισχυθεί με τις 30 κλίνες ΜΕΘ, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο Ιπποκράτειο, με 18 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ στο Παπανικολάου, οι οποίες ετοιμάζονται και με κλίνες, δωρεά επίσης του ΙΣΝ στα νοσοκομεία Γεννηματάς και Άγιος Δημήτριος και προσθεσε: “Σε κάθε περίπτωση, στη Θεσσαλονίκη θα λάβουμε οποιοδήποτε μέτρο χρειαστεί προκειμένου να μην μείνει κάποιος συμπολίτης μας εκτός ΜΕΘ. Το σχέδιο το οποίο εφαρμόσαμε στη Θεσσαλονίκη, τον περασμένο Νοέμβριο, ήταν συγκεκριμένο και εφόσον χρειαστεί -ας ελπίσουμε όλοι να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο- θα το αναπτύξουμε πλήρως”.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας πρόσθεσε ακόμη ότι στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει κανένας διασωληνωμένος ασθενής εκτός ΜΕΘ, ενώ στην Αθήνα υπάρχει μια μικρή και διαχειρίσιμη αναμονή. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η Θεσσαλονίκη έχει και την εμπειρία του περασμένου Νοεμβρίου, που το σύστημα ξεπέρασε τα όρια του και ότι “και μετά τον Νοέμβριο είχαμε επεξεργαστεί σχέδια τα οποία και τα εφαρμόζουμε  και τα υλοποιούμε στην Αττική, όπου υπάρχει μεγάλη πίεση αυτή τη στιγμή και βεβαίως θα τα ξανα-υλοποιήσουμε εδώ πέρα και ήδη ξεκινάμε. Τα σχέδια αυτά αφορούν την ανάπτυξη περισσότερων κλινών απλής νοσηλείας για τον κορονοϊό, αύξηση περαιτέρω της διαθεσιμότητας σε κλίνες  εντατικής θεραπείας και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα”.
Αναφερόμενος στα μέτρα τα οποία λαμβάνονται, σημείωσε ότι επειδή η διαχείριση της πανδημίας είναι μία δυναμική κατάσταση, πολλές φορές αυτά δεν έχουν οριζόντιο χαρακτήρα αλλά αφορούν συγκεκριμένες περιοχές, όπως συνέβη και στη Θεσσαλονίκη. “Τα μέτρα αυτά αξιολογούνται τακτικά και οι αποφάσεις μας αναπροσαρμόζονται. Σε κάθε περίπτωση θέλω να καταστήσω σαφές ότι έχουμε δύο όπλα στη διάθεσή μας προκειμένου να βγούμε νικητές και από αυτή τη φάση της πανδημίας και να ξεμπερδέψουμε. Το πρώτο όπλο είναι ο εμβολιασμός. Πρέπει όλοι οι συμπολίτες μας να εμβολιαστούν και το δεύτερο μεγάλο όπλο, το οποίο έχουμε στη διάθεση μας, είναι η πιστή τήρηση από όλους μας των μέτρων που έχει αποφασίσει η πολιτεία. Με αυτά τα δυο  όπλα στη διάθεσή μας σύντομα θα τελειώσουμε”.
Στο ερώτημα αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις το Πάσχα, ο κ. Κοντοζαμάνης απάντησε ότι είναι πολύ νωρίς και ότι καθημερινά αξιολογούνται τα διαθέσιμα επιδημιολογικά προκειμένου να υπάρχει μια εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας. “Θεωρούμε ότι υπάρχουν περιοχές της χώρας, όπου η κατάσταση σταθεροποιείται. Θέλουμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη και να ευχηθούμε ότι όλα θα πάνε καλά», σημείωσε ο κ. Κοντοζαμάνης, ενώ σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου είπε: «θα ακούσουμε τις εισηγήσεις των ειδικών και αναλόγως θα πράξουμε”.
Απαντώντας δε, σε ερώτημα για τις ανησυχίες των πολιτών σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και για το αν υπάρχει σκέψη να αλλάξει η τακτική του υπουργείου Υγείας, σημείωσε: “Ακολουθούμε σε κάθε περίπτωση τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων που έχει χορηγήσει την άδεια όχι μόνο στο εμβόλιο της ΑstraZeneca και σε όλα τα εμβόλια. Σε κάθε περίπτωση, τα εμβόλια τα οποία γίνονται είναι εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και τα όποια περιστατικά έχουν συμβεί, πρέπει πρώτα να τα συσχετίσουμε με το εμβόλιο και αναλόγως να πάρουμε τις αποφάσεις μας. Τα δεδομένα τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας και φαίνεται και από την εξέλιξη του εμβολιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τα προβλεπόμενα και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Είναι πολύ σημαντικό να μην  ακυρώνει κάποιο συμπολίτης μας τον εμβολιασμό γιατί και πάει πίσω το εμβολιαστικό πρόγραμμα και βεβαίως αυτό θα έχει επίπτωση στην πανδημία. Είναι πολύ σημαντικό επίσης από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας να σας πω ότι συμπολίτες μας άνω των 80 ετών που έχουν αποβιώσει από κορονοϊό, στο 90 % και πλέον δεν είχαν εμβολιαστεί”.

Στη Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη βρίσκεται σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, καθώς και στις δύο πόλεις παρατηρείται επιβάρυνση της επιδημίας.

Ο κ. Κοντοζαμάνης προήδρευσε σύσκεψης με διοικητές νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, στο αμφιθέατρο του ΕΚΑΒ. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο» και το Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης «Μαμάτσειο». Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, την τελευταία εβδομάδα τα νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν κατά 28% και η αύξηση της πίεσης στις νοσηλευτικές μονάδες είναι αισθητή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *