Thursday , 25 April 2024

Γενεύη: Με δημοψήφισμα αποφάσισαν οι πολίτες τον κατώτατο μισθό τους!

Σε 3.500 ευρώ μηνιαίως ορίστηκε ο κατώτατος μισθός στην Γενεύη. Σύμφωνα με την εφημερίδα “The Guardian” η απόφαση για το ύψος του μηνιαίου κατώτατου μισθού, ελήφθη μετά από δημοψήφισμα στην Ελβετική πόλη.

Προηγήθηκαν διαβουλεύσεις των συνδικάτων και των κομμάτων τα προηγούμενα χρόνια, συγκεκριμένα από το 2011 έως το 2014 που αφορούσε αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Τότε οι πολίτες ήταν αρνητικοί σε μια τέτοια εξέλιξη. Ωστόσο η πανδημία και το πλήγμα που επέφερε σε διάφορους παραγωγικούς τομείς της πόλης οδήγησαν σε αυτή την εξέλιξη.

“Πρόκειται για μια ένδειξη αλληλεγγύης προς τους φτωχούς πολίτες της Γενεύης”, δήλωσε ο πρόεδρος του ανεξάρτητου οργανισμού Groupement Τransfrontalier Εuropeen.

Η Γενεύη είναι μία από τις πιο ακριβές πόλεις του κόσμου και το κόστος διαβιώσης είναι υψηλό. Ένας μισθός που δεν υπερβαίνει τις 4.000 ελβετικά φράγκα (3707 ευρώ) θεωρείται οριακός για κάποιον εργαζόμενο, για να μην βρεθεί κάτω από το όριο της φτώχιας.

“Συνεπώς η απόφαση για την αναθεώρηση του κατώτατου μισθού ελήφθη σε σύγκριση με το κόστος διαβίωσης των πολιτών στη Γενεύη” επεσήμανε ο πρόεδρος του ανεξάρτητου οργανισμού Groupement Τransfrontalier Εuropeen. Η απόφαση αναμένεται να ωφελήσει περίπου 30.000 εργαζομένους από τους οποίους το 60% είναι γυναίκες.

Με βάση τις ώρες εργασίας στην Ελβετική πόλη, τα 3.500 ευρώ μηνιαίως, αντιστοιχούν σε  21,3 ευρώ ωρομίσθιο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *