Saturday , 25 May 2024

Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού: Οι εκδηλώσεις μνήμης για τις 353.000 ψυχές, 105 χρόνια μετά – Πού γίνονται

«Ο Μάιος είναι ο μήνας που η Γενοκτονία των Ποντίων μνημονεύεται και τιμάται ως ιερό χρέος και εθνικό καθήκον. Εκδήλωση μνήμης για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού διοργανώνουν η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (Π.Ο.Ε.) και δήμοι σε όλη την Ελλάδα.

Η 19η Μαΐου, ημέρα – ορόσημο
Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, από την ίδρυσή της, διοργανώνει εκδηλώσεις με σημείο αναφοράς τη Γενοκτονία, οι οποίες κορυφώνονται τον Μάιο. Φέτος οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στα 50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο. «Η 19η Μαΐου αποτελεί για τους απανταχού Έλληνες ποντιακής καταγωγής μια ημέρα ορόσημο, ημέρα τιμής και μνήμης της Γενοκτονίας των προγόνων μας. Παράλληλα, αποτελεί την κορύφωση των δράσεων υπέρ των επιδιώξεών μας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής. Απώτερος σκοπός του αγώνα μας για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας τίθεται η πρόληψη και η αποτροπή παρόμοιων εγκλημάτων, τα οποία, δυστυχώς, εξακολουθούν να ταλανίζουν την ανθρωπότητα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας. Και διοργανώνει φέτος κεντρικές εκδηλώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη κι άλλες μεγάλες. Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη έχουν ως εξής:

Θεσσαλονίκη
Οι εκδηλώσεις της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη αρχίζουν την ερχόμενη Τρίτη 14 Μαΐου και θα διαρκέσουν έως την Κυριακή 19 Μαίου.
Στην πλατεία Αριστοτέλους ενημερωτικά περίπτερα της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Π.Ο.Ε. θα ενημερώνουν Θεσσαλονικείς και επισκέπτες της πόλης με οπτικοακουστικά και έντυπα μέσα όπου θα προβάλλεται η ιστορία και ο πολιτισμός των Ελλήνων του Πόντου και η τραγική τους κατάληξη.

Το Σάββατο 18 Μαΐου
Στη πλατεία Αριστοτέλους στις 20:30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί μουσικοαφηγματικό αφιέρωμα στο ενημερωτικό περίπτερο της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Π.Ο.Ε.. Θα μεταδοθεί ζωντανά από το Livemedia, παράλληλα με την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί από την Ομοσπονδία στο « Πυρρίχιο Πέταγμα» στον Πειραιά.

«Ξημερώνει 19 Μαΐου»
Στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης στις 23:00 μ.μ. θα γίνει η συγκέντρωση νεολαίας και θα… πλημμυρίσει ο ουρανός της Θεσσαλονίκης από το φως των 353.000 φαναριών όσες και οι ψυχές των θυμάτων της Γενοκτονίας.

Την Κυριακή 19 Μαΐου- Κεντρική εκδήλωση και πορεία
Στην πλατεία της Αγίας Σοφίας έχει προγραμματιστεί η κεντρική εκδήλωση Μνήμης. Στις 18:30 μ.μ. θα ψαλλεί η επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στο μνημείο Γενοκτονίας του δήμου Θεσσαλονίκης. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων. Στις 19:00 μ.μ. η εκδήλωση θα συνεχιστεί με χαιρετισμούς φορέων της πόλης. Λίγο αργότερα στις 19:20 μ.μ. θα μιλήσει ο καθηγητής – πρόεδρος του τμ. Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick δρ. Χρίστος Κληρίδης. Αμέσως μετά, στις 20:15 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί πορεία διαμαρτυρίας σε κεντρικούς δρόμους της πόλη που θα καταλήξει στο Τούρκικο Προξενείο όπου και θα επιδοθεί ψήφισμα.

Δήμος Παύλου Μελά: Εκδήλωση αύριο στην Πολίχνη
Εκδήλωση μνήμης για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού διοργανώνει ο δήμος Παύλου Μελά αύριο, Δευτέρα, 13 Μαΐου, στις 19:00 μ.μ. στην Πολίχνη. Θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Πόντιου Αγωνιστή, στην οδό Αγνώστου Στρατιώτου. Εν συνεχεία, θα ακολουθήσει πρόγραμμα με ομιλίες, μουσική αναφορά και δρώμενο στο Ανοιχτό Θέατρο Κρύας Βρύσης «Τάσος Πεζιρκιανίδης». Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν τα σωματεία: «Ένωση Ποντίων Πολίχνης», Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου», Σύλλογος Ποντίων Ηλιούπολης «Αλέξανδρος Υψηλάντης» και Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Νικόπολης Θεσσαλονίκης «Φίλων Κτενίδης». Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη στήριξη της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
-Ομιλίες του δικηγόρου Εμμανουήλ Λαμψίδη για τα απολυμαντήρια που υποδέχτηκαν τους Πόντιους μετά τον διωγμό, και του ιστορικού Γιάννη Λαζαρίδη για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
-Μουσική αναφορά με τη συμμετοχή των Γιώργου Ιωαννίδη (τραγούδι), Γιάννη Τσανασίδη (λύρα), Ιμπραήμ Ιμπραήμογλου (κρουστά), Λάκη Παναγιωτίδη (πλήκτρα).
-Δρώμενο «Σπονδή στη Μαυροθάλασσα» σε σκηνοθεσία – επιλογή κειμένων – αφήγηση του Γιώργου Συμεωνίδη, με τη συμμετοχή της Νατάσας Τσακιρίδου (τραγούδι) και του Ιάκωβου Μωυσιάδη (λάφτα).

Καλαμαριά, Τρίτη 14 Μαΐου:«10 λύρες για 353.000 ψυχές»
Υπό τους ήχους της λύρας, εκείνης που στη μακρά και σπουδαία ιστορία του Πόντου συνόδευε χαρές, λύπες, ανταμώματα, αποχαιρετισμούς και τον ξεριζωμό, ο δήμος Καλαμαριάς θα τιμήσει και φέτος, 105 χρόνια από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα της σφαγής. Ο ήχος της λύρας θα ηχήσει την Τρίτη 14 Μαΐου, στις 8.00 το βράδυ, στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού με τη συναυλία – παράσταση ποντιακής μουσικής, από πολυμελές μουσικό σχήμα 16 ατόμων και σε συνεργασία με το 11ο Δημοτικό Σχολείο της Καλαμαριάς. Στη διάρκειά της θα ακουστούν μουσικές και σκοποί από τον Ακριτικό Κύκλο και τραγούδια που εστιάζουν στον μουσικό πολιτισμό της Ρωμιοσύνης της Ανατολής.
Η επετειακή εκδήλωση της Καλαμαριάς περιλαμβάνει μία σειρά από δρώμενα και ομιλίες, με κεντρική του καθηγητή, μελετητή και γνώστη του Ποντιακού Ελληνισμού, Κώστα Φωτιάδη.
«Ο Μάιος είναι ο μήνας που η Γενοκτονία των Ποντίων μνημονεύεται και τιμάται ως ιερό χρέος και εθνικό καθήκον. Ο Δήμος Καλαμαριάς διοργανώνει την εκδήλωση μνήμης και τιμής 10 λύρες για 353. 000 ψυχές» για τους Έλληνες προγόνους μας από τις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου. Για να αποδώσουμε φόρο τιμής, να δώσουμε ιερή υπόσχεση και να υποσχεθούμε πως δεν θα ξεχάσουμε ποτέ… Ούτε τις θυσίες τους, ούτε τις αλησμόνητες πατρίδες που άφησαν με βίαιο τρόπο και μεγάλο πόνο», επεσήμανε ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Πολιτισμού του δήμου Καλαμαριάς, Θάνος Γιαννακός.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *