Friday , 29 March 2024

Γιατί αγνοούμε την πλέον αποτελεσματική μέθοδο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών;

Του Γ. Κατσιάνη

Ποικίλα ερωτηματικά προκαλεί η αναποφασιστικότητα της Πολιτείας να θέσει σε εφαρμογή πρακτικές που μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις πυρκαγιές.

Ο λόγος για την μέθοδο της τεχνητής βροχής, η οποία χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα από τις ρωσικές αρχές για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών που μετέτρεψαν σε στάχτη 15 εκατομμύρια στρέμματα δασικής έκτασης στη Σιβηρία.

Εναέρια μέσα, όπως αεροσκάφη ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV-drones) αναλαμβάνουν να «σπείρουν» μικρά σωματίδια ιωδιούχου αργύρου στα σύννεφα, αυξάνοντας την πιθανότητα εκδήλωσης βροχόπτωσης.

Μεταξύ των χωρών που χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη μέθοδο είναι και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία υλοποιούν ήδη εννιά προγράμματα βελτίωσης της βροχής, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα ξηρασίας που προκαλούν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Ωστόσο, στη χώρα μας, η μέθοδος της τεχνητής βροχής εφαρμόζεται μέχρι στιγμής μόνο για τις καλλιέργειες.

Προφανώς, το επόμενο διάστημα θα αναθεωρηθούν τα δεδομένα που ισχύουν μέχρι σήμερα, ως προς την αντιμετώπιση των πύρινων μετώπων, διότι σε αντίθετη περίπτωση, οι απώλειες αναμένεται να είναι τεράστιες, λόγω της κλιματικής αλλαγής.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *